Tar pengene med hjem

Norges Bank flagger ut seddelpressen. Forsvaret kan få jobben med å frakte milliardene hjem igjen.

29.11.06 09:41

Les NA24 på mobil

I løpet av neste år flytter Norges Bank seddeltrykkeriet sitt utenlands. Da må 38 milliarder kroner fraktes tilbake til Norge igjen.

Ifølge Norges Bank kan Forsvaret endte opp med å transportere bankens penger når de fra og med neste år flytter produksjonen sin til utlandet.

NA24 - din næringslivsavis

Verdifull pengelast
Når Norges Bank i løpet av første halvår i 2007 avvikler sitt pengetrykkeri i Norge, har de behov for noen som kan frakte rundt 50 millioner sedler årlig tilbake til kongeriket.

Om produksjonen av sedler blir lik den i 2005 ligger verdiene av disse sedlene på rundt 38 milliarder kroner i året. Dette er svært mye penger, og Norges bank er derfor avhengig av å ha en transportør som kan sikre den verdifulle lasten.

LES OGSÅ: Slik lages pengene dine

Allerede i 2002 ble det vedtatt at Norges Bank skulle sette seddeltrykkingen sin til utlandet. Årsakene var først og fremst at maskinparken var i ferd med å bli utrangert. I tillegg begynte flesteparten av de ansatte på trykkeriet å nærme seg pensjonsalderen.

- Norges Bank så behovet for å oppdatere maskinparken samt opplæring av nye medarbeidere dersom seddeltrykkeriet skulle fortsette å være i Norge. Denne kostnaden ville blitt langt større enn alternative som ble valgt, sier kommunikasjonsdirektør Siv Meisingseth i Norges Bank til NA24.

Uklart hvem det blir
Hun forklarer at det verken er avklart hvem som skal trykke pengene, eller hvem som skal transportere dem.

- Forsvaret er bare en av flere transportører vi har vært i kontrakt med, sier hun.

Men det kan ifølge Meisingseth være like aktuelt å transportere pengene både med bil og båt. Men ingen ting er avklart.

Norges Bank har heller ikke kommet i mål med hvilket trykkeri som skal trykke de norske sedlene, men bekrefter at de vil benytte seg av et europeisk trykkeri.

- Vi er i avsluttende forhandlinger og kan per i dag ikke gå ut med annet enn at vi regner med å få på plass en avtale med et Europeisk trykkeri innen årsskiftet, sier Meisingseth.

Hun forklarer at Norges Bank produserer rundt 50 millioner sedler av forskjellige valører hvert år. I utenlandske trykkerier trykker de imidlertid opp til 400 millioner sedler i året, noe som fører til at trykkingen blir langt billigere på grunn av stordriftsfordeler.

Holder tett
Forsvarsdepartementet er svært hemmelighetsfullt når det gjelder forespørselen, og ønsker ikke å kommentere saken på grunn av sikkerhet.

- Av sikkerhetsmessige hensyn kan jeg ikke svare på spørsmål angående denne henvendelsen. Saken er fremdeles til vurdering i Forsvarsdepartementet og inntil det foreligger en avklaring kan jeg ikke kommentere noen av aspektene rundt denne saken, sier pressetalsmann i Forsvarsdepartementet Kåre Helland-Olsen til NA24.

Departementet kan heller ikke gi noe klart svar på når henvendelsen vil bli besvart.

LES OGSÅ: Er pengene dine falske?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.