RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tar seg til rette i svensk skjærgård

Sist oppdatert:
Norske hytteeiere tar seg til rette i den svenske skjærgården, mens svenskene kjemper med nebb og klør for å forsvare allemannsretten.

- Vi må ikke komme dit at sommeren går med til å kontrollere at ingen andre får komme inn på eiendommen vår. Da er jo hele vitsen med et feriested borte, sier byarkitekt Åke Sundemar i Strømstad kommune til Aftenposten.

Den svenske allemannsretten holdes i hevd med hjelp av streng praksis og godt støtte i lovverket, skriver avisa. Men nordmenn i Sverige har ofte liten respekt og forståelse for allemannsretten, ifølge svenske kilder.

Aftenposten trekker fram flere eksempler på hvordan nordmenn har tatt seg til rette og terget på seg lokalbefolkning og myndigheter i Sverige:

* En nordmann kjøpte en holme utenfor Strømstad og inntok øya med stålwire, flaggstenger og hagemøbler på strategiske steder. I tillegg sprang nordmennene nakne rundt på øya. De ansvarlige i Strømstad kommune måtte snakke vedkommende til rette.

* En norsk hytteeier i Öddö hogde ut en kabelgate for å få utsyn til sjøen 300 meter lenger ned. Det var ikke søkt om tillatelse.

* Nylig ble to nordmenn pålagt å fjerne bryggeanlegg og et gjerde som var oppført utover det som sto i søknaden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere