RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tar selvkritikk

Sist oppdatert:
Manuela Ramin-Osmundsen går langt i å innrømme at hun burde fått sin habilitet vurdert eksternt.

Ramin-Osmundsen har fått krass kritikk etter at det tirsdag ble kjent at hun har hatt privat omgang med det nye likestillingsombudet Ida Hjort Kraby ved flere anledninger, før hun ble ansatt.

Barne- og likestillingsdepartementet fant det først ikke nødvendig å vurdere statsrådens egen habilitet. Men etter at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité tirsdag ba om svar angående habiliteten, vil nå Ramin-Osmundsen be Justisdepartementets lovavdeling vurdere habiliteten.

Det gjorde departementet klart på sine nettsider tirsdag ettermiddag. Nettavisen snakket med Manuela Ramin-Osmundsen.

- Du vil la Justisdepartementet gå gjennom dette nå. Betyr ikke dette at det var behov for en ekstern vurdering hele veien?

- Det betyr det jeg nå sier, at det i etterpåklokskapens lys er lett å tenke sånn. Men jeg foretok en vurdering. Embetsverket foretok en vurdering. Vi vurderte at den type bekjentskap ikke var nødvendig å sjekke. Når det reises tvil om dette nå, ber om jeg om å få denne type vurdering, sier Ramin-Osmundsen til Nettavisen.

- Hvor mange ganger har dere møttes i «uformelle sammenhenger»?

- Det er vanskelig å være 100 prosent presis på det. Jeg har møtt henne i forbindelse med juridiske sammenhenger. De siste to-tre årene har det kanskje vært tre ganger. I tillegg har vi møtt hverandre i andre sammenhenger, for eksempel faglige sammenhenger, sier Ramin-Osmundsen.

Tirsdag ble det også kjent at Ramin-Osmundsen besøkte Kraby på hytta i Lofoten i 1991.

- Tøff vaktbikkje
Hun sier nå at Kraby ble ansatt fordi hun ville ha en tøff vaktbikkje, med kompetanse om barns rettigheter.

- Jeg visste at det ville komme et spørsmål rundt skiftet. Jeg ønsket meg et tøft offensivt barneombud, med kunnskaper om barns rettigheter. Jeg ville ha en vaktbikkje, sier hun

- Og her sviktet Reidar Hjermann?

- Det er ikke spørsmål om svikt. Det er spørsmål om å vurdere kandidatene reelt. Det er gjort. Jeg har hatt intervjuer med Kraby og Hjermann, etter at embetsverket foretok den første vurderingen, sier hun.

Juridisk kompetanse
Et av spørsmålene som Stortinget nå vil ha svar på, er hvorfor det var nødvendig å styrke den juridiske kompetanse i Barneombudet gjennom å ansette en jurist. Hjermann er psykolog av bakgrunn.

- Ble andre søkere informert om at departementet vil ha en person med juridisk bakgrunn?

- Alle kandidatene har kunnet lese utlysningsteksten. Alle har sett at vi ønsker en person med høy utdanning. Men det er totalen som betyr. For si det sånn: Hadde hun bare vært en jurist, og vist lite kunnskap om barnas rettigheter, og lite engasjement på intervjuene hadde saken vært en helt annen. Den juridiske kompetanse var viktig, og det var nettopp for å vise at jeg ville ha et løft, sier Ramin-Osmundsen.

- Hjermanns juridiske kompetanse var ikke god nok?

- Han har en annen profil og det var den totale profilen som var viktig.

- Har du noen gang oppfordret Kraby til å søke jobben?

- Nei.

- Reiser ikke på ferie sammen
Mandag gikk seniorkommunikasjonsrådgiver Torstein Rudi i Barne- og likestillingsdepartementet ut i Aftenposten ut og sa at statsråden og Kraby ikke hadde «privat omgang».

- Hvem ga disse opplysningene til Rudi?

- Vi har diskutert uttalelsene. Jeg har sagt hele tiden at jeg kjenner Kraby. Vi har hatt formelle og uformelle kontakter. Men vi er ikke i nær vennekrets, og ikke omgangsveninner. Vi reiser ikke på ferie og vi møtes sporadisk. Vi har ikke kontakt på tomannshånd.

- Hva er forskjellen på «uformell kontakt» og «privat omgang»?

- Jeg ser at det er et spørsmål. Jeg sier at vi har hatt formell og uformell kontakt. Vi har vært en gang hos meg. Det er sterkt overdrevet å snakke om et nettverk. De siste årene har det vært en meget sporadisk kontakt. Så har hun vært hos meg i forbindelse med at jeg ble utnevnt til UDI-direktør. Der var det også naboer, og mange andre.

- Når hadde du sist kontakt med Kraby?

- Det var på nyåret, 3. januar. Det var noe juristene tok initiativ til, og vi var ca 25 stykker. Der var det også andre til stede, sier Ramin-Osmundsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere