RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tastefeil ga feil resultat

Foto: Poppe, Cornelius (Scanpix)
Sist oppdatert:
Synovate har nå konkludert med at en tastefeil ga uriktige tall på valgdagsmålingen.

- En tastefeil er årsaken til feilen, sier Håkon Kavli hos Synovate. Selskapet leverte valgdagsmålinger for Dagbladet og NRK mandag kveld, men disse avvek betydelig fra det endelige valgresultatet.

Les også: Legger seg flat etter valgbom

Synovate har nå gransket målingen og funnet ut at feilen skyldtes manuell inntasting av tall, skriver Dagbladet.

- Uheldigvis ble det gjort en tastefeil i programmeringen som gjorde at velgergrunnlaget for SV fra 2005 ble satt altfor høyt, og det fikk konsekvenser fordi partienes velgergrunnlag fra 2005 brukes til å justere utvalgsskjevheter, sier Kavli til avisen.

SV-politikerne jublet mandag kveld da Dagbladet og NRK klokken 21 utropte partiet til valgets vinner. Ifølge målingen lå SV an til å få om lag 9,8 prosent. Men da 99,9 prosent av stemmene var opptelt få timer senere, hadde SV fått 6,2 prosent, altså 3,7 prosentpoeng mindre enn det Synovates måling tydet på at de ville få.

Kavli mener en liten tue kan velte stort lass. I dette tilfellet har en feil estimering forskjøvet seg til de øvrige partiene. Synovate vil nå gjennomgår rutinene for å unngå at slikt skjer i framtiden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere