*Nettavisen* Nyheter.

Tatt hardt for Sissel-spøk

Foto: Faksimile Nrk (Faksimile Nrk)

Kringkastingsrådet kritiserte NRK for den manipulerte sexfotografiet av Sissel og Tshawe.

Det manipulerte bildet av Sissel Kyrkjebø og Madcons Tshawe i het omgang ble tema i Kringkastingsrådet torsdag.

«Sånne operadamer er som oftest ikke spesielt digge, men hun derre Sissel Kyrkjebø, hun kunne jeg lett tatt bakfra!»

Kommentaren fra Madcons «Skal vi danse» Tshawe Baqwa fikk NRK P3 til å bruke lisenspenger på en lite flatterende bildemanipulasjon av Sissel Kyrkjebø og Tshawe i seksuell omgang.

Bildet ble liggende på P3s nettsider som toppbilde i omtale av intervjuet på Tshawe på NRK P3 programmet «Kompani Knudsen».

Tshawe selv har ikke kommentert saken. Sissel Kyrkjebø har tidligere sagt at hun ikke bryr seg om denne saken.

- Ikke en slik linje
Det gjorde derimot Kringkastingsrådets egen leder, Kjellaug Nakkim. Da hun fikk en klage på nettbildet, svarte hun:

- Jeg har forstått at P3 legger seg i selen for å nå de unge. Men her har de tråkket langt over streken (...) Jeg hadde håpet at NRK ikke ville begi seg inn på en slik linje for å få oppmerksomhet fra ungdommen.

- Det er sjelden at jeg som leder gir en umiddelbar reaksjon på en klage, men akkurat den gangen følte jeg et behov for å gi uttrykk for hva jeg mente, sa Nakkim da saken kom opp i Kringkastingsrådet torsdag. Hun la ikke skjul på at hun var negativ til bildemanipulasjonen.

- Vi må bli mer bevisst
Også programdirektør Per Arne Kalbakken i NRK er enig i at bildemanipulasjonen aldri skulle blitt lagt ut.

- Jeg var ikke inne i vurderingen den gang det ble publisert, men dette er et eksempel på at det ikke alltid er en god idé å ta en radiouttalelse og gjøre om til en fotomanipulasjon på nett. En uttalelse kan fungere fint i en humørfylt setting på radio, men bli plumpt når det kommer ut i en setting som på nettet, sier Kalbakken.

Han sier at humor og satire er viktig i NRK P3, og at kanalen også i fremtiden skal utfordre grenser, men at man det som gjøres må bli mer gjennomtenkt.

- Når vi driver med humor og satire, som er viktig på P3, så må vi huske at Redaktørplakaten og Vær varsom plakaten gjelder der også. Vi kommer til å utfordre grenser i fremtiden også, men vi må bli flinkere til å vurdere ting, og ha et mer bevisst forhold til hvilke grenser vi utfordrer.

Blir liggende ute
Men selv om NRK nå mener at bildemanipulasjonen var unødvendig, vil artikkelen og bildet forbli her på nettet.

- Nå har den ligget ute i tre måneder, og ingen av de impliserte krever den fjernet. Det har ikke vært noen annen behandling enn den i dag, så vi har ikke vurdert hvorvidt den skal fjernes eller ikke. Vi kommer ikke til å fjerne den som følge av behandlingen i dag. Det skal være en høy terskel for å fjerne publisert stoff på nett også, sier Kalbakken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag