*Nettavisen* Nyheter.

Tatt på senga av kreftfare

Nyheten om mulig at det kreftfremkallende stoffet benzen kan finnes i leskedrikker, slo fredag ned som en bombe hos Mattilsynet.

24.02.06 12:43

- Vi visste ikke om dette før det kom på trykk i dag. Du kan trygt si at vi jobber på spreng med dette nå, sier rådgiver Ingvild Tømmerberg i Mattilsynet til TV 2 Nettavisen.

Gransker
Fredag skrev det Svenske Dagbladet om en avhoppet kjemiker fra selskapet Cadbury-Schweppes som hevder at benzen kan oppstå som en følge av kjemiske reaksjoner i produksjonen av leskedrikker. Amerikanske myndigheter skal ha kjent til dette siden 1990.

Likevel har ikke Mattilsynet i Norge visst om den mulige kreftfaren. Fredag startet arbeidet med å kartlegge om det er hold i påstandene.

- Vi må først finne ut om dette stemmer. Vi vet at det er artikler som beskriver at dette kan skje. Det neste vi skal finne ut er hvilke mengder det er snakk om og hvilken effekt det vil ha for forbrukere, sier Tømmerberg.

Kontakter bransjen
Fredag morgen var Mattilsynet i kontakt med leskedrikkbransjen for å informere om hva de nå gjør med kreftfarepåstandene. Ifølge Tømmerberg er signalene fra bransjen at de er like interessert i å finne ut av dette som Mattilsynet.

- Vi vet blant annet at det kommer en studie fra Tyskland på dette neste måned. Folkehelseinstituttet er kjent med at denne undersøkelsen er underveis, sier Tømmerberg.

- Hva vil skje, dersom det viser seg å stemme?

- Da må vi agere ut i fra det når den tid kommer. Vi har nettopp fått vite om dette, sier hun.

Gir ikke forbrukerråd - ennå
- Bør folk la være å drikke leskedrikker frem til det er klart om dette stemmer eller ikke?

- Det får bli et forbrukervalg. Vi vet foreløpig ikke om dette er riktig eller ikke, sier Tømmerberg til TV 2 Nettavisen.

Hun tør ikke å spå når Mattilsynet vil være klar med en anbefaling eller eventuelle pålegg overfor leskedrikkbransjen. Etter at nyhetene om at drikker med kunstig fremstilt appelsinsmak, som kan inneholde benzen, som igjen kan føre til laukemi, kom ut i Sverige fredag, sa det svenske Mattilsynet at de ville avvente studien fra Tyskland før de iverksatte mulige tiltak.

- Vi får se om vi legger oss på samme linje. Men samtidig må jeg si at det amerikanske mattilsynet FDA skal være kjent med dette, men ar ikke utstedt noen bastante råd som følge av kunnskapen de sitter på, sier Tømmerberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag