*Nettavisen* Nyheter.

Tauer inn milioner

Foto: (Scanpix)

Det er gullrush for inntauingsselskapene. Hittil i år har nærmere 2000 biler blitt tauet inn bare i Oslo. Her er tipsene for å unngå svindyre avgifter.

02.03.06 17:09

- Vi jobber fra tidlig om morgenen til sent på kvelden. Jeg håper det roer seg ned. I lengden er dette veldig anstrengende for mannskap og materiell, sier daglig leder Jan Michelsen i Sæter bilberging på Nordstrand i Oslo. TV 2 Nettavisen snakket med ham mens han var i ferd med å redde en sekshjuls lastebil som hadde kjørt seg fast.

Michelsens bedrift er blant selskapene i Viking som kjører vekk biler som står ulovlig parkert i forbindelse med snørydding. De siste to månedene har det blitt mange av dem.

I januar og februar tauet Viking inn 1853 biler, og sålangt i mars har ikke skytteltrafikken til inntauingsanlegget i Ulvenveien blitt mindre. Til sammenligning ble det tauet inn 545 biler i snøfattige januar og februar 2005.

Tusener i avgift
- Når det er snørydding og vårrengjøring er det høysesong for inntauing, sier informasjonskonsulent Therese Stokker i Trafikketaten.

Snøryddingen til Samferdselsetaten i Oslo gjør at lovlige parkeringsplasser kan bli ulovlige iløpet av et døgn. Etaten har plikt til å varsle om snørydding 24 timer før. Etter den tid kan altså Trafikketaten taue inn bilen med loven i hånd.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Arne Lutro / TV 2 Nettavisen

- Vi har plikt til å varsle 24 timer før, men ofte varsler vi tidligere enn dette. Det betyr at folk må se til bilen sin hver dag, sier Stokker.

Prisen for inntauing av en vanlig personbil er er 2770 kroner. Da er gebyr og parkeringsavgift ved inntauingsanlegget i Ulvenveien innkalkulert. Henter du ikke bilen innen ett døgn, koster det 180 kroner dagen å ha bilen stående der. En liten trøst er at bilen nå står innendørs i motsetning til tidligere da de snødde ned på inntauingstomta på Sogn.

Hvis uhellet først er ute, og bilen er tauet inn, kan du lese mer her.

Slik unngår du avgift
Hvis du ikke klarer å få ut bilen din for egen maskin, og brøytebilene er på vei, er det beste å redningstjensten

- Det koster 500 kroner i egenandel, og det holder om du har delkasko, sier informasjonssjef Emma Elisabeth Vennesland i If skadeforsikring.

- Men dette er altså en forsikring for de som ikke får ut bilen. Det er ikke en «orker ikke å skuffe»-dekning, sier hun.

- Hvis du ikke har slik forsikring koster det mer, sier daglig leder Jan Michelsen i Sæter bilberging. Prisen varierer da noe fra hvor du bor. Innenfor Ring 3 i Oslo koster det 600 kroner pluss moms.

Stokker i Trafikketaten sier at du nødvendigvis ikke slipper gebyr selvom du står klar når tauebilen kommer.

- Da står du jo allerede ulovlig parkert, og risikerer dermed gebyr, sier hun.

Mot lysere tider
Og mens snøen laver ned, fortsetter Jan Michelsen og de mange andre i bilbergingsselskapene å jobbe på spreng. Inntauing av personbiler er bare en liten del av jobben.

- Vi skal hjelpe alle busselskapene i Oslo også. De har ikke vett til å sette inn leddvognene sine, og dermed blir de stående. Til tider har vi fem, seks busser stående samtidig. I tillegg har vi alle de utenlandske vogntogene som ikke har kjetting.

- Vi opplever at vi gjør en samfunnsoppgave ved å holde hjulene i gang. Vi håper at det snart roer seg ned. Slik det er nå fungerer ikke Oslo-veinettet, sier Michelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag