RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Taust fra kongehuset om prinsessens roller

SKAPER STORM: Kong Harald, kronprins Haakon (t.v.), kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Märtha Louise og Ari Behn (t.h.) på kunstsenteret på Høvikodden. Nå oppfordres kongen til å komme på banen i forbindelse med prinsesse Märtha Louises omstridte samarbeid med Lisa Williams.
SKAPER STORM: Kong Harald, kronprins Haakon (t.v.), kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Märtha Louise og Ari Behn (t.h.) på kunstsenteret på Høvikodden. Nå oppfordres kongen til å komme på banen i forbindelse med prinsesse Märtha Louises omstridte samarbeid med Lisa Williams. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Verken kongeparet eller kronprinsparet vil kommentere debatten om prinsesse Märtha Louises ulike roller eller samarbeidet hennes med Lisa Williams.

Debatten om prinsessens offentlige rolle som representant for kongehuset og hennes rolle som aktør i selskapet Soulspring, tidligere Engleskolen, tok seg opp igjen søndag. Da arrangerte Soulspring seminar med Lisa Williams, som hevder hun kan snakke med døde. I etterkant har biskoper og en krisepsykolog kritisert dette overfor NRK, mens en rekke kongeeksperter har uttalt seg til Dagbladet om hvordan prinsessens rolleblanding kan skade kongehuset.

– Vi kommer ikke til å kommentere, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til NTB.

Tonet ned

Prinsesse Märtha Louise er nummer fire i arverekken til tronen og deltar aktivt i prinsesse Märtha Louises fond. I forbindelse med fondets oppgaver deltar hun og kongeparet på en offisiell lunsj mandag.

Parallelt med den offentlige rollen som prinsesse har hun siden 2002 tjent penger som forfatter, programleder og som leder av Engleskolen, nå Soulspring.

Deler av kritikken mot henne retter seg mot at hun bruker prinsessetittelen i markedsføringen av sine private, kommersielle interesser.

Da selskapet hennes skiftet navn fra Astarte Inspiration til Soulspring for en måned siden, fikk det lite oppmerksomhet. Prinsesse Märtha Louise og kompanjong Elisabeth Nordeng skrev på nettsidene at de har tonet litt ned fordi det har vært så mye støy rundt selskapet:

– Jeg fant det nok tryggest å holde tilbake og vise fullt og helt hvem jeg var kun innenfor Astarte Inspirations fire vegger. Ikke provosere unødvendig. Passe inn mest mulig – vel, så langt det lot seg gjøre, da, skriver prinsessen, som også sier hun skjønner at det hun står for blir «for mange langt utenfor normalen.»

Snakker ikke med døde

Prinsessen sa også at hun er klar over at mange synes det hun sier om sin personlige overbevisning er «langt over det nødvendige»:

– Det har til tider vært tøffe tak. Kritikken har haglet i perioder, og det kun etter noen få setninger som er ytret, skriver hun.

I forkant av seminaret søndag gjorde hun og Nordeng det klart at selv om de har følt en umiddelbar kjemi med Williams og har flere ideer til prosjekter sammen, står de langt fra hverandre i praksis:

– Vi i Soulspring kommuniser ikke med avdøde sjeler i vårt arbeid. Og her skilles vårt arbeid fra Lisas. For å være helt ærlige ser vi ikke helt poenget med å kontakte de døde. De har gått over til den andre siden for en grunn og skal få lov til å være der, skriver de på bloggen sin.

Åpne for noe nytt

Prinsessen og Nordeng sier de hele tiden har vært litt skeptiske til samarbeidet med Williams:

– Det er som om vi spiller heavy metal og skal invitere en klassisk musiker inn på scenen med oss. Det kan være dette blir kjempebra, men det kan også være det ikke låter så fint sammen. Men før det utforskes, kan man jo ikke vite. Så derfor hopper vi i det og gjør et eksperiment. Det må være lov å prøve, ikke sant?

Fungerende biskop i Bjørgvin, Jan Otto Myrseth, uttaler til Vårt Land at han ikke liker slike arrangementer, og han advarer spesielt mot folk som hevder å kunne få avdøde i tale:

– Slike tilbud skal man ikke ta imot. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere