Gå til sidens hovedinnhold

Team Urbis vant konkurransen - skal tegne det nye Regjeringskvartalet

Statsbygg avslørte onsdag vinneren av arkitektkonkurransen.

OSLO (Nettavisen): Onsdag falt avgjørelsen om hvem som får i oppdrag å tegne det nye Regjeringskvartalet.

- Vi har til hensikt å inngå kontrakt med Team Urbis som står bak løsningsforslaget «Adapt», kunngjorde administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg på en pressekonferanse onsdag.

Arkitektteamet består av Nordic, Rambøll, SLA, Bjørbekk & Lindheim, Asplan Viak, COWI, Aas-Jakobsen, Per Rasmussen, skriver Arkitektnytt.

I juryrapporten får arkitektteamet blant annet skryt for et særpreget pyramidebygg ved Johan Nygaardsvolds plass.

Partiet Venstre har allerede varslet at de mener det nye regjeringskvartalet blir altfor massivt. De vil ha saken opp i Stortinget allerede i høst.

- Feilgrep å rive Y-blokka

Venstres stortingsrepresentant Ola Elvestuen var til stede da vinneren av arkitektkonkurransen ble offentliggjort. Elvestuen har lenge uttrykt sin misnøye med rammene som er gitt for utvikling av nytt regjeringskvartal.

– Man har besluttet å pakke for store volumer inn på én tomt og jeg mener det er et stort feilgrep å rive Y-blokka, sier Elvestuen, som sitter på Oslo-benken for Venstre, til NTB.

Har forhandlet med kandidatene

- Vi er glade for å si at vi i dag står her med en vinner. Urbis hadde samlet sett det beste tilbudet, og «Adapt» vil da være grunnlaget for utarbeidelse av skisse- og forprosjekt, sa Nikolaisen på pressekonferansen og forklarte at Statsbygg de siste månedene har forhandlet med de to kandidatene etter at de to ble valgt ut av en jury.

Det var kun kandidatene «Adapt» av Team Urbis og «Lysning» av arkitektfirmaet G8+ som var med i sluttspurten.

De to kandidatene ble i juni presentert som vinnere av designkonkurransen for det nye regjeringskvartalet. De to prosjektene ble foretrukket framfor fem andre kandidater.

- I evalueringen av oppgaveforståelse, nøkkelpersonell og honorar er det veldig tett mellom konkurrentene, men med et lite fortrinn i favør Team Urbis. Vurderingen av løsningsforslagene har vært basert på konkurranseutkastene, juryens rapport og resultatet av forhandlingene. På dette kriteriet er Adapt og Team Urbis klart best, uttalte Nikolaisen på pressekonferansen.

Stå ferdig i 2027

Statsbygg planlegger å signere kontrakten med Team Urbis i uke 41. Deretter starter arbeidet med utarbeidelse skisseprosjekt og etter hvert forprosjekt. Det er ventet Stortingsbehandling av kostnadsramme i 2019, noe som kan gi byggestart i 2020.

Byggeprosjektet kan da stå ferdig i 2027, forutsatt at arbeidet med skisse- og forprosjekt blir sluttført som planlagt og at Stortinget kan behandle byggestart og kostnadsrammen for prosjektet i 2019.

Regjeringskvartalet fikk omfattende skader av den 950 kilo store bomben som gikk av 22. juli 2011. Rivingen av de gamle byggene skal etter planen starte i 2018.

Last ned og se juryens rapport her (PDF).

Kommentarer til denne saken