RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Teater-kjendis død

Sist oppdatert:
En av Tramteatrets frontfigurer er død.

Karl Evald Johansson - kjent som «Billy Bettong» i Tramteatret - døde av kreft på Lovisenberg Hospice i Oslo 1. juni, opplyser teatret i en pressemelding.

Billy ble født 29. oktober 1948. Han var med i Tramteatret som musiker og skuespiller siden starten i 1976 til nedleggelsen ti år senere.

Scenograf
Johansson jobbet som scenograf for «Deep Sea Thriller» (1977), «Back to the ’80s» (1979) og «Det enkleste er pistol» (1981). I de tre legendariske fjernsynsseriene om Pelle Parafins Bøljeband og Randi og Ronny (1979 – 1985) spilte han «Billy Bettong», og var også sentral i Hemmelighetene i B-by (1983).

Billy hadde også anlegg for billedkunst, og skapte eller bidro til samtlige av Tramteatrets plakater og platecovere. Kort etter teatrets nedleggelse begynte han å arbeide med det filmvisuelle uttrykk.

Norsk finale i Melodi Grand Prix 1981: Tramteatret med sitt bidrag. Foran f.v. Marianne Krogness, Kine Hellebust og Arne Garvang. I bakgrunnen Billy Johansson.
Norsk finale i Melodi Grand Prix 1981: Tramteatret med sitt bidrag. Foran f.v. Marianne Krogness, Kine Hellebust og Arne Garvang. I bakgrunnen Billy Johansson.

Amanda
Han sto for dekorasjon og scenografi til novellefilmer, uttallige reklamefilmer og et 20-talls spillefilmer, blant andre «Veiviseren» (1987), «Telegrafisten» (1993), «Kristin Lavransdatter» (1995), «Jakten på nyresteinen» (1996) og «Jeg er Dina» (2001).

Under Amandaprisutdelingen i 2003 fikk han Amandakomitéens fagpris, Gullklapperen. I juryens uttalelse ble han kalt «en production designer som har kombinert scenografi og dekorasjoner på en mesterlig måte i talløse filmer» – og «særlig berømt for den samlede visuelle utformingen av suksessfilmen Salmer fra kjøkkenet, hvis stil, form og farge går opp i en høyere enhet, noe som også er berømmet ved talløse utenlandske festivaler».

Maler
Billy hadde stor sans for friluftslivet og var en habil fjellklatrer. Etter at han fikk konstatert den dødelige sykdommen på nyåret 2006 tok han opp en annen lidenskap, nemlig billedkunst, begynte å male på heltid – og rakk før han døde å gjennomføre to separatutstillinger, på Ål og i Kragerø.

Billy fikk fire sønner, som kom og var sammen med ham helt til det siste, opplyser Tramteatret i en pressemelding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere