RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Teknisk svikt før grunnstøting

Foto: Geir Remme/Remme Fotobyrå
Teknisk og menneskelig svikt var årsaken til at HSD-båten « Baronessa» kjørte på land i Ranavik i Hordaland 19. april. Det er konklusjonen i HSDs interne gransking av hendelsen.

Tre passasjerer og to av mannskapet om bord ble skadd da "Baronessa" gikk på land etter at den ikke klarte å stoppe før den skulle legge til kai ved Ranavik på Halsnøy.

Hardanger Sunnhordlandske Dampskipsselskap (HSD) er nå ferdig med sin granskingsrapport, og konklusjonen er at teknisk svikt var den utløsende årsaken og at svikt i gjennomføring av prosedyrer førte til grunnstøtingen.

Prosedyreavvik
Datamaskinen som kontrollerer manøvreringssystemet på "Baronessa" har etter alt å dømme hengt seg opp. Når dette skjer kan manøvreringssystemet svikte fullstendig, noe mannskapet i opplevde i dette tilfellet.

For å håndtere en slik situasjon er fartøyet utstyrt med et nødmanøvreringssystem som manuell reserveløsning, men mannskapet hadde ikke tid til å ta i bruk nødmanøvreringssystemet.

På grunn av flere avvik fra prosedyrer i minuttene før den tekniske feilen ble oppdaget, klarte ikke kapteinen å ta tilbake kontrollen over fartøyet da den tekniske feilen oppsto. Hastighetsreduksjonen startet dermed for sent, og dette var årsaken til at fartøyet grunnstøtte, er HSDs konklusjon.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere