RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Telefonopptak borte i Toska-saken

Sist oppdatert:
En sentral telefonsamtale mellom politiet og mannen som lurte David Toska, er borte fra etterforskningsmaterialet.

Retten tok fredag en pause i et forsøk på å spore opp lydopptaket av den aktuelle telefonsamtalen fra 2001, i forbindelse med innbruddene på Gjensidige Nors filial på Bryn og Norsk medisinaldepot. Senere fredag starter prosedyren i saken, og Toskas forsvarer Øystein Storrvik legger ikke skjul på at forsvinningen blir et stort poeng i hans prosedyre.

- Dette illustrere nok en gang den totale mangel på skriftlig kommunikasjon i denne saken. I denne saken har kommunikasjon mellom føringsoffiser og vekteren vært underraportert hele veien. Dette føyer seg så fantastisk inn i dette bildet, sier Storrvik.

- Fremprovosert handling
Storrvik hadde håpet at lydopptaket kunne gi et innblikk i forholdet mellom politiet og informanten som lurte toska. Samtalen kan gripe rett inn i det viktigste poenget til David Toskas forsvarer Øystein Storrvik i straffesaken etter innbruddene på Gjensidige Nors filial på Bryn og Norsk medisinaldepot.

Da rettssaken startet, nektet Toska straffskyld fordi han mener at en Securitas-vekter, som var politiets informant, fremprovoserte handlingen. Hvis det er riktig, kan Toska bli frikjent fordi det er grenser for hvor mye politiet kan fremprovosere en kriminell handling.

Under etterforskningen ble også den aktuelle vekteren telefonavlyttet. Totalt er 57 samtaler registrert. Under rettsbehandlingen har det kommet fram at en samtale mellom vekteren og hans føringsoffiser i politiet, er borte.

- Dette er den eneste samtalen som kan si noe om forholdet mellom vekteren og politimannen, og den er borte, sier Storrvik til TV 2 Nettavisen.

Telefonsamtalens eksistens ble først oppdaget under rettsbehandlingen.

Ringte opp igjen
I retten har flere av de avlyttede samtalene blitt spilt av. På lyden kan man høre at en av samtalene mellom vekteren og føringsoffiseren blir brutt. Og det midt i en samtale om forholdet mellom de to i forbindelse med saken.

- Hele den samtalen dreier seg om trivialiteter bortsett fra helt til slutten der de begynner å nærme seg saken kjerne. Så blir samtalen kuttet, konstaterte Toskas forsvarer Øystein Storrvik i retten fredag.

Ved nærmere gjennomgåelse av de 57 telefonsamtalene som ble avlyttet, har man nå oppdaget at politimannen ringte tilbake til vekteren to minutter etter at samtalen ble kuttet. Denne samtalen, mellom føringsoffiseren og informanten, er altså borte fra etterforskningsmaterialet.

Øystein Storrvik har vanskelig for å tro at det er en tilfeldighet at nettopp denne samtalen ikke eksisterer i etterforskningsmaterialet. Samtalen fant sted midt på natten mellom to politiavhør av vekteren. To minutter tidligere hadde føringsoffiseren vært svært oppspilt og snakket om forholdet mellom ham som føringsoffiser og vekteren som informant.

- Ingen backup
Under et telefonavhør i retten fredag, informerte etterretningsseksjonen ved Oslo politidistriktpolitiet om at påtalemyndigheten har fått overlevert den originale lydopptakene. På cd-romen som påtalemyndigheten har mottatt, finnes det 54 lydfiler. Det mangler altså tre samtaler. Den ene samtalen er mellom vekteren og hans kontofon. En er mellom vekteren og politiet. Den tredje er altså mellom vekteren og hans føringsoffiser.

En tjenestemann fra etterretningsseksjonen sa i et telefonavhør i retten at de av tekniske årsaker ikke alltid klarer å ta opp alle samtaler som blir avlyttet. Uten å vite hva som konkret har skjedd i denne saken.

- Den cd-en er den eneste som eksisterer. Jeg har nå gått gjennom alle arkiver, sa tjenestemannen.

Politiet hevder altså at de ikke har noen backup av cd’en

- Hvis noen har sittet og hørt på samtalen og ment at den ikke passer inn, og har sletta samtalen. Er det umulig å vite? spurte Storrvik i retten.

- Ja, sa politimannen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere