RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Telefonstorm til Røyketelefonen

Sist oppdatert:
Pågangen til Røyketelefonen er så stor at Sosial- og helsedirektoratet ikke rekker å svare på alle telefonene. Antall innringere er tredoblet siden tobakkskampanjen startet.

- På en vanlig dag hos oss før kampanjen, hadde vi ca. 50 samtaler per dag. Men nå er det mellom 100 og 200 personer som prøver å ringe oss hver dag, sier rådgiver Kristin Granborg i Sosial- og helsedirektoratet til TV 2 Nettavisen.

Møter telefonsvarer
Fire personer svarer på telefonen, fra klokken 09 til 21 på hverdager. Pågangen er i disse dager så stor at mange møter en telefonsvarer når de ringer. I samme øyeblikk som reklamesnuttene vises på TV, gløder Røyketelefonen.

- I reklamepausen i Farmen-finalen på TV 2, ringte 66 personer samtidig. Dette var en søndag vi var stengt. Vi håper derfor at de ringer tilbake. Det gjelder også dem som ikke kommer gjennom på ukedagene. Ring tilbake! oppfordrer rådgiveren.

- Men hvorfor oppfordrer dere folk til å ringe Røyketelefonen på en søndag, hvis telefonen er stengt?

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Har du ringt til Røyketelefonen?
Ja
Nei
Jeg har tenkt til det
Jeg røyker ikke

Se resultat
- Det dreier seg om et kapasitetsspørsmål. Vi håper de som ser filmene ringer en annen dag. Målet er å gjøre dette kjent, og ikke bare for de som ønsker å ringe. Derfor annonseres det også i helgene, sier hun.

- Overraskende
I to uker har direktoratets skremselskampanje rullet over landets TV-skjermer og kinolerret: ”Hver eneste sigarett skader deg, og hver gang du kjøper en pakke, støtter du en industri som lever av å gjøre deg avhengig”, er ett av de mange budskapene.

Skremselen har tydeligvis slått godt an.

- Temaet for denne kampanjen er ikke hovedsakelig røykeslutt, men tobakksindustrien og dens metoder. Derfor var vi spent på reaksjonen, om dette ville føre til at folk ville kontakte oss. Overraskende mange ringer, sier Granborg.

Alle aldersgrupper
De fleste som ringer Røyketelefonen, ber om råd om røykeslutt, og de som ringer er både gamle og unge. Den yngste innringeren har vært 15 år, mens den eldste har vært 70.

- Selv om de fleste ønsker råd og veiledning i forhold til det å slutte, er det også noen som akkurat har sluttet og trenger råd til ikke å sprekke. En del unge ringer fordi de lurer på innholdet i tobakken, sier Granborg.

Hun presiserer at innringerne kan være anonyme.

- Her gir vi ingen pekefinger. Samtalen går på innringerens premisser. Målet er å motivere til røykeslutt, sier hun.

Flere forrige gang
Ved forrige kampanje, som varte i åtte uker, ringte 7000 personer Røyketelefonen. Helse- og sosialdirektoratet tviler på at de samme tallene oppnås denne gangen.

Ønsker du likevel å ringe, ja da er det er nummeret: 800 400 85.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere