Gå til sidens hovedinnhold

Telenor vil ikke samarbeide

Telenor er kritiske til å videresende brev fra den norske underholdningsbransjen.

Simonsen Advokatfirma har på vegne av Norges underholdningsbransje lenge overvåket norsk fildelingstrafikk.

Nå vil de ta piratene med nettleverandørenes hjelp.

Pirater skal angi seg selv
Simonsen Advokatfirma har sendt ut en henvendelse til norske nettleverandører. I henvendelsen ber de nettleverandørene videresende et skriv til sine brukere som har piratkopiert materiale.

Skrivet inneholder en erklæring hvor brukeren må skrive under på at forholdet hvor piratkopiert materiale har blitt delt har opphørt.

LES BREVET I SIN HELHET HER. (PDF)

Brukerne skal altså angi seg selv til piratjegerne. Nettleverandørene har nemlig tidligere sagt at de ikke vil ta denne jobben ovenfor private organisasjoner.

- Vi er enige med Telenor og andre nettleverandører at de ikke skal bryte sin taushetsplikt ovenfor kundene. Vi ber derfor ikke om at de gir oss noen personopplysninger på sine kunder. Det eneste vi ber om er at nettleverandørene videresender dette skrivet, opplyser partner hos Simonsen, Rune Ljostad til Teknofil.

Ønsker en slutt på piratkopiering
Om nettleverandørene sender skrivet videre, så vil det være opp til de anklagede selv om de vil sende brevet i retur.

- I første rekke ønsker vi at ulovlig fildeling skal stoppe. I alvorlige tilfeller vil vi ta saken videre til politiet, men i andre tilfeller vil det være nok at brukeren lover at aktiviteten tar slutt, forklarer Ljostad.

LES OGSÅ: Forbrukerrådet: - Ikke skriv under

Vil unngå rettslige skritt
Om brukerne ikke vil tyste på seg selv mener Ljostad det er flere alternativer for å ta saken videre. Enten kan tilfellet politianmeldes eller saken kan tas for en domstol. Både politiet og en domstol kan få utlevert personopplysninger fra nettleverandører.

En slik situasjon håper derimot Ljostad å unngå.

- Hverken nettleverandørene eller vi vil være tjent på å ta sakene til dette nivået, sier han.

IKT-Norge advarer mot samarbeid
Hele planen beror likevel på at nettleverandørene vil sende skrivet sendt fra Simonsen videre til sine kunder. IKT-Norge advarer sterkt mot dette.

De mener det er rystende at advokatfirmaet har fått lov til å overvåke norske nettbrukere. De råder nettleverandørene til ikke å gå med på advokatfirmaets ønsker.

Telenor vil beskytte kundene
Telenor er på sin side på linje med IKT-Norge på dette området.

- Vi er skeptiske til å utføre slike ønsker fra private selskaper og vil ikke uten videre sende disse skrivene videre. Vi må først se mer på hva denne saken gjelder, men foreløpig er vi her på linje med IKT-Norge sin oppfatning i saken. I Norge er det kun ved politihenvendelser at vi vil dele vår brukerinformasjon, sier informasjonssjef Anders Krokan til Teknofil.

Kan saksøke nettleverandørene
Ifølge Aftenposten mener Ljostad at nettleverandører som ikke sender skrivet videre vil ha et medvirkningsansvar. Neste steg kan bli å gå til sak mot nettleverandørene selv om de ikke samarbeider.

Telenor har på sin side ikke noe imot en slik rettssak.

- Vi får forholde oss til en slik rettsak når den eventuelt kommer, utover det kan jeg ikke kommentere en slik hypotetisk situasjon, sier Krokan.

Denne saken er hentet fra forbrukerelektronikknettstedet Teknofil.

Les også:
- Politiet må ta piratene
Pirater kan miste nettforbindelsen
Norske pirater truet med rettssak

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk