RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tengs-saken i Høyesterett

Sist oppdatert:
Høyesterett tar i dag stilling til om fetteren til Birgitte Tengs selv kan lastes for at han ble tiltalt for drap.

Fetteren til Birgitte Tengs ble urettmessig straffeforfulgt for drapet på sin kusine. Nå krever han godt over en million kroner i erstatning og oppreisning.

Onsdag blir saken prosedert i Høyesterett. Advokatene Arvid Sjødin og Håkon Helle vil krever over en million i erstatning og la Høyesterett fastsette oppreisningsbeløpet. Fetteren avslo Riksadvokatens forlikstilbud på 1,2 millioner kroner. Fetteren krevde 4 millioner av staten.

- Det som blir temaet i saken, er om han kan lastes for å ha tilstått. I så fall vil det medføre en reduksjon av erstatningsbeløpet, sier fetterens advokat, Arvid Sjødin, til TV 2 Nettavisen.

Tilsto
For i lange avhør med politiet tilsto fetteren at han drepte sin kusine. I ettertid har flere - blant andre rettspsykolog Gisli Gudjonsson - ment at politiet påvirket fetteren til å tilstå.

Sentralt i Høyesteretts behandling blir straffeprosesslovens paragrafer 444 og 446 - lover som er vedtatt, men ennå ikke har trådt i kraft. Straffeprosessloven paragraf 444 sier at en person ikke lenger trenger å bevise sin uskyld for å få erstatning for straffeforfølgelse. 446 sier at erstatningen reduseres eller faller bort hvis siktede ikke har gjort nok for å erklære sin uskyld.

Dømt til erstatning
Høyesterett slipper altså å behandle det som har vært stridens tema de siste årene: hvorvidt fetteren drepte sin kusine eller ikke. I 1998 frikjente lagmannsretten ham for drapet, men fant likevel grunn til å dømme ham til å betale erstatning til Tengs sine foreldre. Ennå er erstatningsdommen rettskraftig.

Forsvarerne til Birgitte Tengs fetter mener å kunne dokumentere over 1 million kroner i kostnader for fetteren i denne saken.

Mye av kostnadene er knyttet til den ekstraordinære etterforskningen som forsvarerne selv måtte sette i gang for å få fetteren renvasket. Dette arbeidet har pågått lenge etter at han ble frifunnet i lagmannsretten.

Peker mot ukjent mann
Senest i år kom nye resultater av prøver på hår funnet i Birgittes hånd som kan knyttes til en annen mannsperson enn fetteren. Dette indikerer at en annen mann kan ha drept den 17 år gamle jenta på Karmøy 6. mai 1995.

I et rettsavhør i 30. oktober sa politiadvokat Thor Buberg i Rogaland politidistrikt at Tengs-saken aldri ville blitt gjenopptatt hvis det ikke hadde vært for etterforskningen som advokatene Sigurd Klomsæt og Arvid Sjødin satte i gang.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere