Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tennene viser hvor rik du er

Sist oppdatert:
Det er rådyrt å gå til tannlegen i Norge. Ved ett enkelt glis kan du dermed avsløre for omverdenen hvor mye penger du tjener, hevder en professor.

- Det er et klasseskille i Norge. Man kan se på tennene til folk hvilke samfunnsgrupper de tilhører, sier professor Asbjørn Jokstad ved odontologisk fakultet ved Universitetet i Oslo til Forbrukerrapporten.

En vanlig konsultasjon hos en offentlig tannlege koster rundt 915 kroner, viser tall fra Akershus fylkeskommune. Satsene er enda høyere hos en privat tannlege. Dersom tannlegen finner mye å sette fingeren på, kan det fort bli snakk om titusener av kroner.

Utgifter til den offentlige tannhelsetjenesten finansieres sjelden gjennom trygdesystemet, slik øvrige helsetjenester gjør. De høye takstene rammer dem med dårligst råd. Og får ikke de behandling, blir tannhelsen deres stadig skralere.

- Det forblir et mysterium hvorfor helsepolitikerne prioriterer alt opp til drøvelen som helse, men ikke resten av kroppen. Det er totalt uforståelig, sier Jokstad, som også er forskningsleder i den internasjonale tannlegeforeningen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!