RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tenner løsner av røyk

Sist oppdatert:
Sju av ti røykere får tannstein av den typen som får tennene til å løsne, viser en ny, svensk undersøkelse.

Overfladisk tannstein på tannkronene utenfor tannkjøttet er helt vanlig hos voksne og skrapes bort av tannlegen. Langt mer alvorlig er den typen tannstein som setter seg på tannrøttenes ytterside under tannkjøttet.

Denne typen tannstein kan føre til at tannkjøtte blir sykt og tennene løsner.

7 av 10 røykere
En studie gjennomført ved det odontologiske instituttet i Huddinge, Sverige, avslørte at 71 prosent av røykerne har slik tannstein, mot 53 prosent av eks-røykere og bare 28 prosent av ikke-røykere.

Den farlige tannsteinen skyldes bakterier som har fått boltre seg fritt i tannkjøttslommer. Bindevevet brytes ned i en betennelsesprosess der en del av vevet lagres i tannsteinen sammen med bakteriene. Dette kalles mineralisering. På toppen av tannsteinen dannes nye bakteriebelegg.

I hele kroppen
- Fenomenet er ikke lokalt, men en del av en allemennbiologisk prosess, sier professor Jan Bergström, som har ledet studien, til svenske Tobaksfakta.

Den skadelige mineraliseringen skjer ikke bare på tennene, men flere steder i kroppen, for eksempel i nyrene og i blodkarenes vegger. Omfanget bestemmes av hvor ofte og hvor mye du røyker.

Hele undersøkelsen presenteres i siste nummer av Journal of Clinical Periodontology, som kommer ut i dag.

Flest røykere er kvinner
For første gang er det nå flere kvinner enn menn som røyker i Norge. I dag røyker en av fire kvinner daglig, mens bare en av fem menn er dagligrøykere, viser en undersøkelse fra januar i år.

Menn har vært flinkere til å stumpe røyken, men nedgangen i daglig-røykere var liten fra 2003 til 2004, til tross for innføring av røykeloven 1. juni i fjor, viser tall fra Statistisk Sentrabyrå.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere