*Nettavisen* Nyheter.

Tenner på balkongblås

Finland vurderer forbud mot røyking på verandaen. Også flere nordmenn ønsker tobakken bort fra naboens uteplass.

13.01.06 13:30

- Vi får henvendelser fra tid til annen fra folk som er sjenert av at naboen røyker på balkongen, sier rådgiver Siri Nærheim i Sosial og helsedirektoratet til TV 2 Nettavisen.

Forbud i Finland
Det finske sosial- og helsedepartementet har kommet med et forslag om å forby røyking på verandaen, skriver avisa Keskisuomalainen.

Men i Norge er det ikke så mye du kan gjøre dersom naboen tar en blås og du ikke liker lukten.

- Vi opplyser de som ringer om det regelverket som foreligger. Dette er regulert av tobakkskadeloven, som gjelder kun der allmennheten har adgang, sier Nærheim.

Dermed gjelder ikke røykeforbudet på egen eiendom eller i privatboligen. Sjeneres du av røyken, er det eneste du i dag kan gjøre å stenge balkongdøra eller spørre naboen pent om han kan stumpe den. Men det trenger han ikke gjøre.

Røykelovens far
Røykeloven har fått folk til å flytte utendørs for å røyke, også hjemme i egen bolig.

Tidligere sosial og helseminister Dagfinn Høybråten i KrF var den som fikk igjennom den kontroversielle røykeloven i Norge. Hvis finnene forbyr røyking på balkongen, har røykelovens far ingen planer om å følge etter.

- KrF ser ingen grunn til å endre røykeloven nå, sier KrF-leder Dagfinn Høybråten til TV 2 Nettavisen via sin informasjonsrådgiver Geir H. Bakkevoll.

Riving?
Om forslaget blir vedtatt i Finland avhenger av hva omsorgsminister Liisa Hyssälä mener. Det er hun som må gi klarsignal for å sette i gang med en utredning og deretter en lovendring.

Paavo Jussila i boligforvalternes regionale fellesorganisasjon mener det vil være umulig å overvåke folk og deres røykevaner.

- Den eneste måten å straffe en balkongrøyker på, er å la tingretten avgjøre om det kan bli riving av balkongen. Det ville i så fall bli en oppsiktvekkende dom, sier Jussila.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.