– Dette er langt fra det jeg står for, da er det ikke vits at jeg er med på det videre, sier Terje Anthonsen til Østlands-Posten.

Han trekker seg etter en flaggstrid i 17. maikomiteen i Larvik.

Anthonsen hevdet at komiteen hadde vedtatt et forbud mot ikke-norske flagg i 17. mai-toget. Forbudet skal ha kommet da han selv ledet komiteen i årene 2010 og 2011.

Nåværende leder av 17. mai komiteen, Elin Dahling (SV), avviste at det forelå et forbud mot andre flagg. Dagen etter innlegget valgte Anthonsen å trekke seg fra 17. mai-komiteen.

Respekterer valget

Han mener at Dahling vil tillate «alt mellom himmel og jord» i barnetoget i Larvik.

- Jeg kan ikke være med i denne 17. mai komiteen når lederen har slike meninger om 17. mai. Det er grunnen til at jeg ikke kan være med videre. Da får de fortsette som de vil uten meg, sier han.

– Jeg respekterer valget hans, og fikk nettopp vite om det selv. Jeg har egentlig ikke rukket å reflektere mer over det, sier lederen av årets 17- mai-komité, Elin Dahling til Østlands-Posten.

Les hele saken på op.no her.

Debatt

Spørsmål om utenlandske flagg i 17. mai-toget er en debatt som flere ganger er dukket opp.

I 2013 ble det kjent at Aspøy skole hadde spurt 17. mai-komiteen i byen om å få bruke noen selvlagede flagg med norsk flagg på den ene siden, og et annet lands flagg på den andre siden.

Debatten rundt saken raste, og Frps stortingskandidat Aina Stenersen sa til Nettavisen at hun får nasjonaldagen ødelagt om hun ser andre flagg enn det norske i 17. mai-toget. Det fikk flere til å reagere.

- Vedtaket gjelder fortsatt

- Jeg tror problemstillingen er lik i de aller fleste kommune. Noen vil ha utenlandske flagg og andre ikke, sier Anthonsen til Nettavisen fredag morgen.

Han sier at han har fått positive tilbakemeldinger etter at saken ble publisert hos Østlands-Posten onsdag kveld.

- Mange har sagt at det jeg skrev var riktig. Sekretæren i 17. maikomiteen har skrevet og sagt at vedtaket finnes. Vi ble enig om at det bare skulle være norske flagg. Det vedtaket gjelder fortsatt, sier Anthonsen.

Han mener at oppmerksomheten viser at folk er engasjert og er enig med han.

- Barnetoget er Norges nasjonaldagsfeiring og da er det norske flagg, sier han.

- Hva er galt med på ha andre flagg?

- Vi feirer Norges nasjonaldag. Da henger det ikke på greip hvis du kommer fra Syria eller Kongo å gå med flaggene fra landet du har flyktet fra, sier Anthonsen.

Han understreker at i borgertoget i Larvik er det helt fint med andre flagg.

- Borgertoget er en markering av all aktivitet i Larvik kommune, da er det alt mellom himmel og jord, inkludert danskegrupper fra Afrika. Det er helt fint, sier Anthonsen.

Gunnar Stavrum: Alle er velkomne til å feire Norges nasjonaldag. Ingen har rett til å nekte andre å feire 17. mai med hvilket flagg de ønsker.