Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Terrorberedskap tapper politiet

politiet utenfor Isreals ambassade
politiet utenfor Isreals ambassade
Sist oppdatert:
Siden 2001 har politiets utgifter til ambassade-vakthold og til å passe på viktige personer i Oslo økt med 330 prosent. Det betyr mindre penger til andre ting.

Ambassadevakthold er blitt en stor andel av oslopolitiets arbeid.

- I tillegg til denne økningen har vi også hatt en økning i antall livvaktoppdrag. Det er klart vi gjerne skulle brukt disse tjenestemennene andre steder, men det er en oppgave som vi er pålagt og som vi skal gjennomføre, sier politimester Anstein Gjengedal til TV 2 Nettavisen.

Gjengedal innledet presentasjonen av kriminalstatistikken for Oslo i 2003 i politihuset torsdag med å fortelle at 2003 var preget av kostnadskutt og økt ambassadevakthold. Selv om Gjengedal viste til fine tall i sin presentasjon er det klart at 11. september har satt dype spor i prioriteringene til oslopolitiet.

330 prosent
I 2001 var kostnadene til vakthold ved ambassadene i Oslo på 36,5 millioner kroner. Det var året verden forandret seg, og etter den tid har også budsjettet til Oslo politidistrikt endret seg radikalt.

I 2002 økte utgiftsposten til 80 millioner. I 2003 hadde utgifter til ambassadevakthold økt til 121 millioner kroner. Det er nærmere 10 prosent av Oslo politidistrikts totale budsjett på 1,2 milliarder kroner. Et synlig eksempel på den økte beredskapen er den permanente «politistasjonen» som nå er satt opp utenfor den israelske ambassaden.

Lite populært
Vaktholdet dekkes i stor grad innenfor det ordinære budsjettet. Unntaket var en ekstraordinær bevilling på 66 millioner som Oslo politidistrikt fikk i 2003. Det var etter at justisminister Odd Einar Dørum så at ambassadevaktholdet gikk kraftig utover annet nødvendig politiarbeid i Oslo.

Som følge av denne bevillingen fikk oslopolitiet blant annet satt i gang sin knivaksjon i Oslo sentrum, en aksjon som har ført til en nedgang i brudd på våpenloven med 31 prosent.

Vakttjenesten er lite populær blant polititjenestemennene i Oslo. Tidligere har det blitt kjent at spesielt kvinnene søker seg bort fra distriktet fordi de ikke vil bruke utdannelsen til å stå vakt utenfor en ambassade.

Nedprioritert vinningskriminalitet
- Det økte vaktholdet ved ambassadene har også ført til økt patruljering i områdene der ambassadene ligger, sier Gjengedal. I realiteten betyr det at beboere på Oslo vest har nytt godt av omprioriteringen.

Politioppgavene som har måttet vike, er blant annet patruljering i Oslo sentrum og etterforskning av vinningskriminalitet.

- Vil kostnadene til dette vaktholdet også øke i 2004?

- Jeg håper ikke det. Det avhenger av utviklingen i verdensbildet. Samtidig skal vi sammen med Politidirektoratet se om vaktholdet kan utføres på en bedre måte. Den rapporten skal foreligge til sommeren, sier Gjengedal.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!