*Nettavisen* Nyheter.

Terrormistenkt fikk fritt leide

Foto: Scanpix

Afghaneren har forsøkt å sprenge et norsk fly i luften. Men de syv gangene han har søkt asyl i Norge, har han fått spasere fritt omkring. Politiet skylder på UDI.

14.01.05 15:34

Etter at saken ble avslørt av TV 2 Nyhetene har kritikken mot Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) vært massiv. Nå slår de tilbake og legger all skyld på Utlendingsdirektoratet (UDI).

Afghaneren kom til Norge første gang i mai 2002.

31. mars 2003 pakket den ustabile asylsøkeren to bensinbomber i kofferten, skrev et selvmordsbrev og troppet opp på Vardø flyplass klar for å utslette et Widerøe-fly han skulle om bord i. I siste liten ble han arrestert, og første uken i april ble han utvist fra Norge og sendt tilbake til Tyskland, der han kom fra.

PST sviktet
Asylsøkeren ble avslørt fordi han hadde sendt et selvmordsbrev til en nær kjenning av seg. Denne personen slo straks alarm, og politiet kunne pågripe den da 17 år gamle afghaneren.

PST ble varslet i etterkant - men slo aldri alarm. Verken UDI eller politiets utlendingsenhet ble varslet om årsaken til at 17-åringen ble sendt ut av Norge.

Fingeravtrykk
I slutten av april 2003 kom han tilbake til Norge og søkte asyl.

1. januar 2003 ble det innført merking av fingeravtrykk av asylsøkere, noe som gjør at politiet i løpet av to-tre dager kan finne identiteten på asylsøkere som har vært i Norge tidligere. Men asylsøkeren ble likevel plassert på et statlig mottak uten tilsyn, fordi ingen kjente til at han fire uker tidligere hadde forsøkt å styrte et passasjerfly i Norge.

Etter fire-fem uker ble han på nytt sendt ut av Norge, får TV 2 Nettavisen opplyst av politikilder.

Etter det TV 2 Nettavisen erfarer, skal asylsøkeren ha brukt flere forskjellige identiteter, men har raskt blitt oppdaget gjennom analyser av fingeravtrykk.

Fire ganger til
Etter dette har mannen klart å komme seg inn i Norge fire ganger med fire til åtte ukers mellomrom. Sist gang han kom til Norge og søkte asyl, var i begynnelsen av oktober i fjor. Han fikk avslag på asylsøknaden i begynnelsen av november og har bodd på et asylmottak i Hobøl siden da. I går ble han arrestert.

Hver gang afghaneren har kommet seg inn til landet og søkt asyl, er han plassert på asylmottak. Tilsammen har han bodd over et halvt år på norske mottak etter terror-forsøket i mars 2003.

Rikets sikkerhet
Kilder i politiet mener at PST har sviktet fullstendig i denne saken.

- Hvis de hadde gjort jobben sin, ville det blitt fremmet en sak til UDI hvor de var blitt bedt om å utvise mannen av hensyn til rikets sikkerhet. Hadde det skjedd, ville han aldri kommet seg inn i landet igjen. I såfall ville han blitt fengslet, sier en politikilde til TV2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.