Terrormistenkt på vei til Berlin

Afghaneren som truet med å sprenge et norsk fly i luften, er nå sendt ut av landet for sjuende gang. Straffesaken mot mannen er ennå ikke avklart.

25.01.05 19:16

Politiets utlendingsenhet bekrefter opplysningene overfor TV 2 Nettavisen.

- Det stemmer at han er på vei ut av landet, til Berlin. Han blir ledsaget av norsk politi fra utlendingsenheten. Årsaken til utsendelsen er at han først søkte asyl i Tyskland og de skal behandle søknaden hans, sier informasjonssjef Roar Hansen i Politiets utlendingsenhet til TV 2 Nettavisen.

- Er han sendt ut igjen? Det er nytt for oss, sier statsadvokat Stig Ole Haug når TV 2 Nettavisen ber om en kommentar hos Statsadvokaten i Troms og Finnmark.

Asylsøkerens bistandsadvokat, Vidar Helgheim, reagerer sterkt på tidspunktet for utsendelsen.

- Jeg kjenner ikke igjen påtalemyndigheten i denne saken. Det er ikke på dette nivået man har samarbeidet tidligere. Jeg stiller meg undrende til saksbehandlingen og de begrunnelser og redegjørelser som har vært gitt hittil, sier Helgheim til TV 2 Nettavisen.

Fant bensinbomber
Afghaneren ble hentet torsdag morgen og ble satt på flyet klokken 10.30. Han er blitt sendt ut av Norge en rekke ganger, og for to år siden ble han pågrepet etter at politiet fikk tips om at mannen planla å sprenge et Widerøe-fly i luften. Ifølge politimester Kjell Haukaas ved Øst-Finnmark politidistrikt fant politiet to bensinbomber og en dagbok hvor han hadde beskrevet handlingen han planla å gjennomføre.

Foto: Scanpix

Det kom senere frem at mannen trolig var i psykisk ubalanse og det har dermed vært vanskelig å finne grunnlag for å straffe han.

Like før helgen ble saken sendt fra Øst-Finnmark politidistrikt til Statsadvokaten. De har foreløpig ikke kommet til noen konklusjon.

- Jeg har bedt statsadvokaten om en redegjørelse for status i saken. Det er svært uheldig for min klient at han har en uavklart straffesak mot seg i Norge, sier advokat Helgheim til TV 2 Nettavisen.

- Kommer trolig tilbake
Etter at mannen ble utvist fra Norge i 2003, har afghaneren vendt tilbake til Norge hele seks ganger for å søke asyl. Saken har ført til oppvask i regjeringen, særlig etter at det kom frem at politiet har varslet UDI om det mannen er siktet for. Til tross for varslingen har mannen sluppet inn i Norge og i lengre tid gått fritt rundt før han på nytt er blitt sendt ut.

Kommunalminister Erna Solbergs statssekretær har tidligere uttalt at dette ikke burde ha skjedd. Også Politiets sikkerhetstjenste (PST) har lagt seg flat og beklaget at politiet ikke har klart å fange opp det som har skjedd.

- Tror du han kommer tilbake?

- Han har gitt uttrykk for at han vil komme tilbake. Han mener Norge er et godt land å bo i og han ønsker å bo et sted hvor han ikke blir trakassert på grunn av sin etniske opprinnelse, sier mannens advokat til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.