RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Terrormistenkt sank i jorden

Sist oppdatert:
Den terrorsiktede 28-åringen som nylig ble tatt i Sverige, bodde på Askøy i 2002. - Han bodde i bager og virket mistenkelig, sier huseieren. Etter kort tid forsvant han sporløst.

Nylig ble han pågrepet for terrorvirksomhet i Sverige.

- Han virket som en ekstrem fundamentalist. Jeg tenkte faktisk på ham da jeg hørte på TV at en asylsøker med bakgrunn fra Askøy var siktet for terrorvirksomhet i Sverige, sier mannen som eide leiligheten som mannen leide, til TV 2 Nettavisen. Huseieren ønsker å være anonym.

- Kjente Krekar
28-åringen skal tidligere ha forklart at han var medlem av organisasjonen Ansar al-Islam, som ble ledet av mulla Krekar. Han skal ifølge Bergens Tidende også ha opplyst at han kjente Krekar.

- Vi har fulgt dette miljøet ganske nøye over lang tid. Vi vet at det bor flere i Bergen som har bånd til Ansar al-Islam og mulla Krekar, sier overvåkingssjef Steinar Karlsen sier til Bergens Tidende.

Den kurdiske asylsøkeren fra Irak flyttet inn i kjellerleiligheten på Askøy oktober 2001 og fikk hjelp av flyktningavdelingen i Askøy kommune til å betalte husleien. Eierne av huset var vant med å ha muslimske asylsøkere boende hos seg, men denne gangen reagerte de.

- Han bodde bare hos oss i noen måneder. Han pakket aldri ut tingene sine og alt lå i bager inne i leiligheten. Plutselig en dag forsvant fyren, forteller huseieren.

Hadde hjelpere
Mye tyder på at den 28 år gamle terrormistenkte hadde flere hjelpere da han en dag forsvant sporløst. Etter forsvinningen dukket to menn av utenlandsk opprinnelse opp ved leiligheten.

- Den første kom med bussen. Han gikk rett til leietakeren min sin postkasse, sorterte den og tok med seg noen brev før han tok bussen tilbake, sier huseieren.

Noen uker senere kom en annen mann. Han hadde med seg 28-åringens nøkkel og tok med seg alle tingene til irakeren.

- Etter dette så vi aldri noe til verken mannen eller nøklene, sier huseieren som etterpå valgte å skifte låsene til leiligheten.

Også politiet var på døren for å lete etter mannen.

- Jeg kunne ikke hjelpe dem. Jeg spurte hvorfor de kom, og svarte at det var ren rutine. Jeg har hatt fire andre asylsøkere boende hos meg, men da var det aldri rutine, sier huseieren.

Ifølge Bergens Tidende var mannen i søkelyset til det som den gangen het Politiets overvåkingstjeneste mens han bodde på Vestlandet. Han er fremdeles av interesse for overvåkingspolitiet.

Sporløst borte
Ifølge Folkeregisteret skal mannen ha bodd på Askøy i over ett år, før han dukket opp på en adresse i Oslo. I Oslo skal han ha bodd sammen med en annen mann av utenlandsk opprinnelse, men denne mannen er ikke registrert i folkeregisteret i dag.

Senere giftet 28-åringen seg med en svensk kvinne og flyttet til Sverige i november 2002. Mandag ble han og tre andre arrestert av svensk politi, mistenkt for terrorvirksomhet.

Hvor mannen har oppholdt seg i Norge, spesielt det året han var registrert bosatt på Askøy, er uvisst. Overvåkingssjef Steinar Karlsen sier til TV 2 Nettavisen at han ikke kan kommentere noe rundt den mistenkte mannen av hensyn til etterforskningen i Sverige, hvor de har lagt fullstendig lokk på saken.

- Jeg vil ikke si noe om vi vet hvor han var eller ikke. Jeg kan bare bekrefte at 28-åringen har bodd i Bergen og på Askøy. Han har også bodd andre steder på Vestlandet. Politiet i Sverige har fått masse informasjon fra oss, og nå må de få arbeidsfred, sier Karlsen til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere