Gå til sidens hovedinnhold

Terrorsaken i Bærum: – 17-åring drept på grunn av asiatisk bakgrunn

Politiet mener Philip Manshaus drepte stesøsteren Johanne Ihle-Hansen (17) fordi hun hadde asiatisk bakgrunn.

Politiet har tidligere hatt ulike teorier om hva som var motivet bak drapet på 17-åringen i Bærum. Den ene var at hun ble drept ut fra et rasistisk motiv.

– Vi har nå fått bekreftet at bakgrunnen for drapet er at hun var av asiatisk opprinnelse. Det støttes av den siktedes forklaring og av tekniske funn på stedet, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til Dagbladet.

Johanne Ihle-Hansen ble adoptert fra Kina da hun var to år gammel. Stebroren hennes, Philip Manshaus, er siktet for drapet og for terror i Al-Noor-moskeen i Bærum 10. august.

Fire skudd

Politiet har nå også mottatt obduksjonsrapporten som viser at 17-åringen døde av tre skudd mot hodet og ett skudd mot brystet.

Alle skuddene var dødelige og ble avfyrt kort etter hverandre, opplyser Oslo politidistrikt i en pressemelding tirsdag.

Rapporten kan ikke tidfeste nøyaktig når drapet skjedde, annet enn at det skjedde samme dag som Johanne Ihle-Hansen ble funnet.

– Øvrig informasjon i etterforskningen gjør at vi tror at drapet skjedde i tidsrommet fra siste kjente observasjon av Johanne i live til tidspunktet for når siktede forlot deres felles hjem for å kjøre til Al-Noor- moskeen. Dette gir oss et tidsvindu på cirka 45 minutter fra klokken cirka 14.15 til cirka klokken 15.00, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Samme rifle

Tekniske rapporter konkluderer med at riflen som ble brukt, er den samme som ble funnet i Philip Manshaus' bil etter angrepet mot Al-Noor-moskeen.

Manshaus tok seg inn i moskeen til Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum og begynte å skyte. Ingen personer ble drept eller skadd i angrepet. Manshaus ble overmannet inne i moskeen.

Samme dag ble stesøsteren altså funnet død i boligen på Eiksmarka i Bærum.

– Det som er fortalt om dødsårsaken, er ikke til å fatte, sier familiens bistandsadvokat Elisabeth Hagen til NRK.

– Man kan si at antall skudd viser gjerningsmannens faste og klare forsett om å drepe Johanne, sier Hagen.

Nazihilsen

22 år gamle Philip Manshaus har innrømmet at han har begått handlingene han er siktet for, men har ikke erkjent straffskyld. Han ble 9. september varetektsfengslet i fire nye uker.

22-åringen gjorde nazihilsen da han ankom rettssalen til dette fengslingsmøtet. Advokaten hans, Unni Fries, sa da at Manshaus sier at han mener han har begått nødrettslige handlinger.

Kommentarer til denne saken