Ifølge mannens advokat Ola Linde hevder mannen nå at han bare skulle på ferie og at han ikke var «helt i form» da knivstikkingen skjedde.

Han tar nå fullstendig avstand fra terror, sier Lunde til Dagbladet.

Mannen hevder nå at han kun var på ferie i Skandinavia, noe som står i sterk kontrast til hans forklaring til politiet fredag, da han hevdet at knivstikkingen var et terrorangrep og at meningen var å drepe flere. Han hevdet at hensikten var å drepe kristne europeere.

Psykisk syk

Advokaten sier til Aftenposten at hans klient er psykisk syk.

– Min erfaring sier at dette er en sinnsforvirret og syk 20-åring. Det burde ha vært en forsvarer til stede da han avga forklaring torsdag, mener han. Han forstår samtidig at mannen er siktet etter terrorparagrafen ut ifra de opplysningene han kom med i det første avhøret.

Forsvareren sier at hans klient ikke viser tegn til anger.

– Måten han snakker og oppfører seg på, er ikke normal. Han er overhodet ikke opptatt av at han nesten har stukket noen til døde. Det sier jo en del. Et normalt menneske ville være opptatt av hvordan det har gått med offeret, men han nevner ikke henne med én setning. Allerede der er det grunn til å stanse opp, sier advokaten.

Utenfor livsfare

Den 25 år gamle kvinnen, som var et helt tilfeldig offer, ligger fortsatt på sykehus, men er ute av respirator. I en SMS til Aftenposten opplyser hennes bror at hun er operert og utenfor livsfare.

20-åringen har tidligere forklart at han har blitt inspirert av terrorangrep, som angrepet i Paris i november 2015 som kostet 130 mennesker livet, og angrepet i Berlin i desember 2018 der tolv personer ble drept.

Mannen er varetektsfengslet i fire uker. Politiets sikkerhetstjeneste vil ikke si når de har planlagt nye avhør av den terrorsiktede, men at mannen har endret forklaring tidligere og at den nye forklaringen ikke får betydning for etterforskningen.

(©NTB)