Terrortiltalt 28-åring distanserer seg fra IS-krigere

Statsadvokatene Jan Glent og Fredrik G. Ranke (tv) snakker med pressen i en pause i straffesaken mot tre menn som er tiltalt for å ha tjenestegjort med våpen for terrororganisasjonen Den islamske stat Irak og Levanten (ISIL) på forskjellige steder i Syria.

Statsadvokatene Jan Glent og Fredrik G. Ranke (tv) snakker med pressen i en pause i straffesaken mot tre menn som er tiltalt for å ha tjenestegjort med våpen for terrororganisasjonen Den islamske stat Irak og Levanten (ISIL) på forskjellige steder i Syria. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Den 28 år gamle norskalbaneren som er tiltalt i terrorsaken i Oslo tingrett, avviser ethvert forsøk på å knytte ham tettere til IS og organisasjonens norske fremmedkrigere.

Den terrortiltalte mannen hevder han aldri var tilsluttet Den islamske staten (IS), at han ikke har noen forbindelser til Profetens Ummah og at hans forbindelser til kjente norske islamister gikk gjennom hans avdøde bror, Egzon Avdyli.

Skape distanse

Hensikten er åpenbart å skape en distanse til ekstremistgruppen IS som er stor nok til at Oslo tingrett ikke kan være overbevist om at tiltalen mot ham er riktig.

– Det gikk lang tid mellom hver gang jeg så noen fra Profetens Ummah når jeg gikk i moskeen, sa han, og la til at det var befriende å møte noen å snakke norsk med i Syria, men at møter med andre nordmenn skjedde hastig og relativt sjelden.

Ifølge forsvareren, advokat Svein Holden, er det tilstrekkelig for frifinnelse å skape tvil om tilknytningen til IS slik den er formulert i tiltalen – der det står at 28-åringen har kjempet med våpen for organisasjonen.

Norskalbaneren gjorde seg torsdag formiddag ferdig med sin forklaring for retten, med å understreke at han hadde avlagt ed til en ikke-terrorlistet organisasjon, Ahrar ash-Sham, og at han aldri var en del av IS i Syria.

Bukse full av blod

Etter at han hadde tilbrakt åtte-ni måneder i Idlib-provinsen nord i Syria, ved grensen til Tyrkia, brøt det ut åpen væpnet konflikt mellom de forskjellige opprørsgruppene. Da fikk 28-åringen angivelig nok, og han sørget for å bli smuglet over grensen til Tyrkia sammen med den medtiltalte norsksomalieren (30). I Tyrkia fikk de omsider et fly hjem til Norge.

Ambassade varslet

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) besluttet å opprette skjult etterforskning mot den 28 år gamle norskalbaneren da de fikk varsel fra ambassaden i Ankara om at han hadde vært der og bedt om reisedokumenter. Derfor ble han kontrollert av tilsynelatende ordinære tollere da han landet på Gardermoen noen dager senere.

– De gikk igjennom alle tingene mine, og fant blant annet 5.11-buksene mine, fulle av blod, sier 28-åringen i en chat med den norskchilenske IS-soldaten Bastian Vasquez tre uker etter hjemkomsten.

Stridsbukser

5.11 er navnet på en produsent av stridsbukser, eller såkalt taktiske bukser. I samtalen stiller Vasquez en rekke spørsmål om 28-åringen ble utsatt for kontroll og avhør på flyplassen. Den tiltalte mannen svarer at han regnet med at det var Politiets sikkerhetstjeneste som kontrollerte ham og fortalte at han ble tatt til side og «puttet på rom» i et par timer.

I retten torsdag forklarte 28-åringen de blodige buksene med at han hadde hatt dem på seg da han kom ut for en motorsykkelulykke og fikk store skader i leggen.

Etter kontrollen fikk 28-åringen reise hjem, mens PST opprettholdt den skjulte etterforskningen i ytterligere fire måneder.

Det er den skjulte etterforskningen – først og fremst gjennom kommunikasjonskontroll og spaning – som har bidratt til å avdekke en kontakt mellom 28-åringen og flere IS-representanter som er langt tettere, samt en islamistisk overbevisning som tilsynelatende er sterkere, enn tiltalte gir uttrykk for i retten. (©NTB)

Nettavisen og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.