RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Test av EOS 40D

Sist oppdatert:
Dette er en godbit for enhver hobbyfotograf som vil ha et kamera med god ytelse og mange funksjoner.

Speilreflekskameraer har den siste tiden nådd en pris og brukervennlighet de fleste kan håndtere, og med stadig flere produkter med HD-støtte blir også konsumentenes krav til bildekvalitet høyere. Vi tar en nærmere titt på hva EOS 40D fra Canon har å by på.

Vi ønsker å takke fotograf Kjetil Fromreide med assistanse i denne testen.

Les også:
De billigste speilrefleksene
Test av Canon 400D

Design
EOS 40D er et massivt speilreflekskamera med en legering av magnesium for å gjøre kameraet både mer robust for utendørs bruk og bedre tilpasset større objektiver. Kameraet er også påspandert en del mer gummi i grepene, noe som gjør kameraet mer behagelig og stødig i hånden. For amatørfotografer vil 40D bli noe stort, dette er et kamera fritidsfotografer og proffe fotografer.

Med en vekt på nesten 740 gram, inkludert batteri, minnekort og et 60mm makro objektiv blir det 1160 gram. Likevel føles ikke kameraet for tungt i bruk. Et solid grep bidrar her sterkt til å fordele vekten på hele håndflaten. Prisen ligger rundt 10.000 kroner.

Verd å nevne er lukkermekanismen som virker langt mer solid enn hos flere andre speilreflekskameraer, noe vi mistenker er funksjonen "live view"s fortjeneste.

Oppsett
Som de fleste kameraer innen speilrefleksklassen benytter 40D seg av CF (Compact Flash) minnekort som minneenhet for bildene. Kameraet setter heller ingen krav til hastighet for overføring av data til og fra minnekortet, selv om et hurtigere minnekort er å foretrekke dersom du vil bruke kameraet til å ta seriebilder. Fordelen med CF-kortformatet er at disse har en langt høyere overføringshastighet enn de fleste konkurrerende minnekortmedier på konsumentmarkedet.

For de som er kjent med kompaktserien til Canon (Ixus og PowerShot) vil man fort kjenne seg igjen i en brukervennlig meny med norsk tekst, også på EOS 40D.

40D har også enkle men praktiske funksjoner som PictBridge integrert. Dette er en egen direkteutskriftsknapp for å skrive ut bildene rett på en printer som også har PictBridge-støtte.

En ting vi her savner er muligheten for å tvinge av blits i de automatiske programmene, dette er kun mulig i de manuelle programmene.

Last ned bildet i ubehandlet fullversjon her.

Funksjoner
EOS 40D er utstyrt med 10.1 megapiksler oppløsning, 9 punkts autofokus med kryssesnorer og en DIGIC III bildebehandlingsprosessor med ansiktsgjenkjenning. EOS 40D blir gjerne definert som Canons mellommodell innen speilrefleks og er i prisklassen over begynnermodellen EOS 400D.

EOS 400D og 40D er i utgangspunktet svært lik på grunnfunksjoner men 40D skiller seg fra 400D med en tre tommers skjerm, 6,5 bilder per sekund, 75 JPEG bilder i serie og en DIGIC III bildebehandlingsprosessor mot 400Ds 2,5 tommers skjerm, tre bilder per sekund, 27 bilder i serie og en eldre DIGIC II bildebehandlingsprosessor for å nevne noe. Kameraet har også en flere funksjoner i de manuelle programmene og har også støtte for Live view.

Kameraet har ikke bare de manuelle profilene for lukketid, blender, dybdeskarphet og ISO men også en rekke programmerte og automatiske innstillinger som kan brukes for å optimalisere bildene dine dersom du ikke ønsker å bruke eller har tilstrekkelig erfaring med bruk av blender og / eller lukketid.

Du kan her meget enkelt velge mellom portrett, landskap, nærbilde, bevegelse, natt og "uten blits". Av manuelle profiler kan du velge mellom "program", blender, lukkertid og automatisk dybdeskarphet. Du kan også justere bildeoppløsningen og lagringsmetode (JPEG og RAW).

Last ned bildet i ubehandlet fullversjon her.

Live view
En ny funksjon i 40D er noe Canon kaller "Live view". Dette er en funksjon de fleste forbinder digitalkamera generelt hvor du kan benytte kameraets skjerm som øyesøker. Denne funksjonen er heller tungvint og til en viss grad unyttig på 40D ettersom at autofokus og de automatiske bildeprofilene ikke virker med Live view.

Dette gjør at du like gjerne kan benytte den optiske søkeren i de aller fleste tilfeller siden fokuset, lukkertiden, blender eller tilsvarende ofte må reguleres på et eller annet tidspunkt. Hadde kameraet støttet de automatiske og forhåndsprogrammerte innstillingene ville denne funksjonen vært langt mer aktuell og kameraet lettere i bruk for mange privatpersoner med ønske om speilrefleks.

Når det kommer til batterikapasitet vil dette variere fra gang til gang etter hvor mye du bruker autofokus, viser bildene, bruk av blits og hvor mange ganger du slår kameraet av og på, men som en pekepinn kan du regne rundt 500 - 700 bilder pr oppladning. Batteriet er av typen 7.4V 1390mAh og er fulladet etter omtrent tre timer.

Last ned bildet i ubehandlet fullversjon her.

Bildekvalitet
Kameraet er utstyrt med en 10,1 megapikslers CMOS brikke og Canons DIGIC III bildebehandlingsprosessor.

Her kan du se eksempler på bilder tatt med 40D.

Det eneste vi har å utsette på kameraet er at bildene blir en del mer kornete dersom du benytter deg av jpg modus fremfor RAW modus. Det er naturlig nok en del forskjeller i kvaliteten på disse to metodene, men for et kamera i denne prisklassen hadde vi forventet en mindre forskjell.

Last ned bildet i ubehandlet fullversjon her.

Konklusjon
Canon EOS40D er helt klart ett av de bedre kameraene for proffe fritidsfotografer som ønsker litt mer enn "bare et speilrefleks". Med en solid og stødig konstruksjon har du også muligheten til å bygge det ut til de mest tenkelige formål uten at dette skal gå ut over vektstabiliteten eller grepet på kameraet.

Med et godt gjennomtenkt rensesystem for CMOS sensoren, Live view og en ny bildebehandlingsprosessor er 40D det som kan markere hovedforskjellen fra sin forgjenger 30D. Med en kapasitet på imponerende 75 bilder i serie er dette noe som ikke er til å trekke på nesen av og med over seks bilder i sekunder må selv den fødte amatør få et bra bilde.

At Live view kunne vært noe bedre er dessverre en av tingene som trekker ned, sammen med en noe slurete jpg-konvertering i selve kameraet.

Denne saken er hentet fra forbrukerelektronikknettstedet Teknofil.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere