*Nettavisen* Nyheter.

Test: Nokia 6110 Navigator – Suveren GPS-mobil

27.11.07 08:35

Da Nokias store multimediemonster N95 dukket opp for et halvår siden, var jeg fra meg av begeistring. Telefonen tar bilder med 5 megapikslers oppløsning, video i superkvalitet, har super-3G for lynrask nedlasting over mobilnettet, en stor krystallklar skjerm, TV-utgang, GPS med gratis kart, radio, en suveren mp3-spiller og det meste jeg drømte om.

Dessverre synes jeg prislappen på nærmere 5000 kroner var litt i stiveste laget.

Gleden er derfor stor over at Nokia har et glimrende alternativ også for oss med litt slankere lommebok.

Klikk på bildet for å forstørre.

Super for GPS
Etter å ha testet både N95, 6110 Navigator og flere andre mobiler med innebygd GPS, er jeg ikke i tvil om at navigatoren er mitt førstevalg som GPS-mobil.

Det går ganske tydelig frem av navnet at Nokia har tenkt på GPS-funksjonaliteten når de har laget 6110 Navigator, og finnene holder absolutt det de lover når de sier at telefonen skal være klar til bruk som bilnavigasjon rett fra esken.

Det du trenger av kart i Norge og de nordiske landene er allerede installert på telefonen, og du må ikke betale noe ekstra for navigering fra a til b. Trenger du kart utover de nordiske som er forhåndsinstallert, kan disse kjøpes enkelt, direkte på telefonen.

(Testen fortsetter etter bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Et trykk unna
Du kommer enkelt inn i GPS-verktøyet med en egendedikert knapp rett under menyknappene på telefonen, og kan selv velge om du kjører bil eller går, hva du vil navigere til og fra og hvordan du vil bli loset fra sted til sted.

Da jeg testet Nokia N95s GPS-funksjonalitet ble jeg skuffet over hvor lang tid det tok før telefonen fant satellittene. Det er jo når jeg ikke vet hvor jeg skal at jeg har mest behov navigasjon, og i en travel hverdag er det ikke spesielt moro å vente i mange minutter før jeg kan starte turen.

På 6110 Navigator er opplevelsen en helt annen. Den finner signalene fort, kalkulerer rutene raskt og gir god, konsis og ikke minst detaljert informasjon om hvor jeg skal gå eller kjøre.

Du bør investere i enten en rimelig bilholder fra Clas Ohlson eller Nokias egen bilholder, for å kunne utnytte telefonens muligheter til fulle, men med dette tilbehøret har du komplett bilnavigasjon som du kan ta med deg når du fortsetter turen til fots.

Klikk på bildet for å forstørre.

Har det meste
Når man er på utkikk etter ny mobiltelefon, er det naturligvis ikke bare GPS-funksjonalitet som er viktig. Heldigvis for Nokia har de stappet en hel del andre godsaker med på 6110 Navigator.

Telefonen har både kamera, mp3-spiller, internettleser, raske nedlastingsmuligheter over edge, 3G og super-3G, i tillegg til en rekke funksjoner som gjør den suveren både på hjemmebane og på kontoret.

Kameraet tar bilder med 2 megapikslers oppløsning. Dette er ikke i toppsjiktet hva mobiltelefoner angår, men bildene blir helt greie til bruk på telefonen og til å vise på dataskjermen.

Musikkspilleren på 6110 Navigator er blant de beste fra Nokia. Spilleren fungerer utmerket, og jeg setter tommelen i været nok en gang. På musikkspilleren savner jeg egentlig ingenting, bortsett fra kanskje egne musikknapper og et bedre hodesett.

Når det kommer til telefonens nedlastingsmuligheter er jeg også veldig positivt overrasket. Den har riktignok ikke støtte for trådløst nettverk, men tar det igjen med å ha støtte for både edge, 3G og super-3G. Dermed har jeg til enhver tid tilgang til relativt raskt internett.

God arbeidskamerat
Det er ikke bare underholdning 6110 Navigator kan. De aller fleste bruker én mobiltelefon både på jobb og hjemme, og er med andre ord avhengige av at denne ene enheten dekker alle behov. Det gjør Nokia 6110 Navigator. Telefonen kan både brukes til å lese e-post, Microsoft Office-dokumenter og PDF-filer.

I tillegg har telefonen kalender, kalkulator og operativsystemet Symbian Series 60, som sørger for at du kan legge inn egne programmer og favorittapplikasjoner.

Når den også kan guide deg fra kontoret til viktige møter og senere tilbake til kontoret, krever i alle fall ikke jeg så mye mer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tjukk og god
Som regel pleier jeg å være litt negativt innstilt til for store og tjukke mobiltelefoner. Denne gangen lar jeg meg i stedet sjarmere. Nokia 6110 Navigator ser bra ut i svart lakk med detaljer i metall rundt skjermen, på sidene og på baksiden ved kameraet. Telefonen er solid, og jeg har ikke funnet verken glipper eller slark i skyvemekanismen på telefonen.

Det hadde ikke gjort noe å sende Nokia 6110 Navigator på en liten slankekur, men den klarer seg helt fint også uten hjelp fra Grete Roede.

Tastene på telefonen er svært gode og lettbrukte. De sitter riktignok ganske tett, men sitter allikevel langt nok fra hverandre til at jeg ikke taster feil verken i dagslys eller stummende mørke. I tillegg setter jeg som nevnt ekstra pris på GPS-knappen man har tilgang til både når telefonen er lukket og når talltastaturet er skøvet frem.

Klikk på bildet for å forstørre.

Verdt hver krone
Jeg har i løpet av de siste årene testet både en hel del mobiltelefoner og en del frittstående GPS-er. Forventningene har stadig blitt høyere, og produktene har ofte blitt bedre i takt med dette.

I skrivende stund koster Nokia 6110 Navigator rett over 3000 kroner, og jeg har ingen problemer med å si at jeg synes den er verdt hver eneste krone! Her får du både en svært god mobiltelefon, et brukbart kamera, en suveren musikkspiller og en veldig god GPS. Du har med andre ord alt du trenger i én pakke.

Sliter du med å finne gode julegavetips i år, kan jeg uten tvil anbefale Nokia 6110 Navigator.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.