RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Testet klasevåpen på Hjerkinn

Abdallah Yaqoob fra Basra fikk underarmen blåst bort av en britisk granat.
Abdallah Yaqoob fra Basra fikk underarmen blåst bort av en britisk granat. Foto: Kirsten Hjørnholm Sørensen (Danish Church Aid)
Sist oppdatert:
Lille Abdallah Yaqoob fikk armen sprengt bort av en klasevåpengranat i Irak. Samme type granat ble testet på Hjerkinn i fjor.

I et brev til gruppen Landmine Action bekrefter det britiske forsvarsdepartementet at britiske styrker testet klasevåpen på Hjerkinn i september i fjor.

I løpet av fem dager ble 175 granater av typen L20 avfyrt. Hver granat inneholdt 49 mindre sprengladninger eller småbomber.

Granaten, som er produsert av Israel, ble også brukt av britiske styrker i Irak.

- Uforståelig
Norsk Folkehjelp reagerer sterkt på testingen i Norge.

- For oss er dette uforståelig, sier koordinator Per Nergaard i Norsk Folkehjelp til TV 2 Nettavisen.

Han peker på at Stortinget allerede i 2001 vedtok at Norge skal jobbe for et internasjonalt forbud mot klasebomber sluppet fra fly.

- På den ene siden sier man at man skal arbeide for et forbud. På den andre siden lar man allierte teste slike våpen på norsk jord, sier han.

Fotballbaner
Ifølge Landmine Action vil en eneste granat av typen som ble levert på Hjerkinn spre sprengladninger over et område som tilsvarer to fotballbaner.

Nergaard mener testingen på Hjerkinn bryter med Stortingets forutsetninger.

- Vedtaket hadde til hensikt å stoppe de humanitære konsekvensene av slike bomber. De sprer mange blindgjengere på bakken, uansett om de leveres fra bakken eller fra luften, sier han.

- Var godkjent
Senior pressetalsmann i Forsvarsstaben, Dag R. Aamoth, bekrefter at britiske styrker testet klasevåpen på Hjerkinn 26-30. september i fjor, men mener Forsvaret har sitt på det tørre. Han peker på at også det norske forsvaret fortsatt har anledning til å bruke såkalt cargoammunisjon (klasevåpen levert fra bakken), i motsetning til klasebomber, som leveres fra fly.

- Testingen skjedde i henhold til de regler som gjelder for bruk av cargo-ammunisjon og var godkjent av Forsvarsdepartementet, sier han til TV 2 Nettavisen

- Klasebomber har blitt ensbetydende med bomber som slippes fra fly. Men det vi vil til livs, er frittfallende ammunisjon som sprer seg over et stort område på bakken. Ingen kan dekke seg bak argumentet om at det dreier seg om cargo-ammunisjon, sier Per Nergaard.

Han peker på at det britiske forsvaret planlegger flere tester i Norge.

- Vi krever at testing av klasevåpen på norsk jord stoppes, sier han.

Ukjent
Medlem av Stortingets forsvarskomité, Bjørn Jacobsen (SV), sier han ikke kjenner til testen på Hjerkinn.

- Dette er ukjent for meg, sier han.

Ifølge Jacobsen skjedde testen i henhold til regelverket, fordi stortingsvedtaket om å arbeidet for et forbud bare omfattet klasevåpen sluppet fra fly.

- Jeg skulle gjerne gått lenger i retning av Norsk Folkehjelps syn, men her var det viktig å samles om et vedtak, sier han.

Bjørn Jacobsen sier at en hensikt med vedtaket var å tvinge forsvarsindustrien til å få ned antall blindgjengere blant klasevåpnene. Målet er at ikke mer enn to prosent av blindgjengerne skal bli liggende igjen ueksplodert.

- Så vidt jeg forstår gikk testene på Hjerkinn ut på oppnå dette, sier han.

Ifølge det britiske forsvaret var feilraten under testen på Hjerkinn 2,3 prosent. Fra enkelte typer sluppet fra fly, er feilraten over 30 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere