*Nettavisen* Nyheter.

Tetzschner vil fjerne byrådet

Foto: Lien, Kyrre (Scanpix)

Tidligere byrådsleder i Oslo, Michael Tetzschner (H), mener at både Bergen og Oslo bør forkaste byrådsmodellen og gå over til formannskapsmodellen.

20.01.12 09:59

- Jeg advarte Bergen i 1999 mot å innføre byparlamentarisme. Og jeg forstår godt at tidligere Høyre-ledere i Bergen nå angrer, sier Tetzschner til Bergens Tidende.

Stortingspolitikeren har lang erfaring både med formannskapsmodellen og parlamentarisme. Han ble valgt inn i bystyret i Oslo allerede i 1975, og han satt også i Oslos første byråd etter at parlamentarismen ble innført der i 1986. Tetzschner var byrådsleder i hovedstaden fra 1989 til 1991.

- Jeg var absolutt for at Oslo skulle innføre byrådsordning. I prinsippet kan byparlamentarisme forsvares i de aller, aller største byene. Men ordningen førte til stor økning av politiske stillinger, og dermed til fordyrende halvprofesjonelle bystyrer, sier han.

Michael Tetzschner er ikke imot parlamentarisme som prinsipp, men mener at kommunene nå har så lite makt at det ikke er forsvarlig å «blåse opp» det politiske systemet.

- Parlamentarisme fører til flere heltidspolitikere. Byråder og byrådsrådgivere blir heltidsansatte, og for å kompensere må opposisjonen også gis en mengde politikere på heltid, sier Tetzschner.

Han sier at det ikke er verdt det i en tid der utviklingen går i det lokale selvstyrets disfavør.

- Jeg ville innført formannskapsmodellen igjen og ansatt rådmenn på åremål. Som lokalpolitiker i Oslo erfarte jeg at det ikke var bra med rådmenn som var plassert der på livstid av et tidligere Ap-regime, sier han. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag