RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tøffere kamp om studieplasser

Stadig flere kunnskapslystne nordmenn søker høyere utdanning. Universitetet i Oslo (UiO) varsler høyere opptakskrav og tøffere kamp om studieplassene.

- Jeg ble utrolig glad og lettet, da jeg så at studieplassen var min! Jeg visste på forhånd at det var vanskelig å komme inn, og i år hadde snittet gått opp ytterligere, sier Marie Norum Lerbak (21).

Hun er en av de 60 studentene som kan juble etter å ha sikret seg studieplass på internasjonale studier ved Universitetet i Oslo til høsten. For å sikre seg en inngangsbillett til den eksklusive gruppen studenter, var karakterkravet i år svimlende 62,5 for ordinære søkere og 57,8 for dem som er 21 år eller yngre.

Høyere opptakskrav
9.500 søkere fikk mandag tilbud om studieplass ved Universitetet i Oslo (UiO). Søkertallet økte med 32 prosent i fjor, og ytterligere 9 prosent i år. Dermed blir opptakskravene til de fleste av studieprogrammene ved UiO høyere i år enn i fjor.

Tiden med åpne allmennfakulteter er tilbakelagt: I år er det kun noen få studieprogrammer som kan gi tilbud til alle kvalifiserte søkere.

På studieprogrammene i medievitenskap, molekylærbiologi, samfunnsøkonomi, psykologi, europastudier, internasjonale studier og utviklingsstudier må søkere som kommer rett fra videregående skole ha 5 eller høyere i gjennomsnittskarakter for å få studieplass.

Medisin enda vanskeligere
Også antall søkere til de andre veletablerte profesjonsstudiene i medisin, odontologi, farmasi og ernæring har økt. Det fører til at de allerede høye opptakskravene blir enda høyere.

Studenter som ønsker å studere realfag, vil imidlertid lettere sikre seg en studieplass i år:

- Omleggingen til studieprogrammer med klarere mål og fastere organisering har slått positivt ut for allmennfagene. Ennå er imidlertid søkningen til flere av de sentrale realfagene mindre enn vi kunne ønske. Her er det tungt å få opp interessen blant norsk ungdom, men vi gir oss ikke, sier rektor ved Universitetet i Oslo, Arild Underdal.

© NTB

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere