RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Lise Åserud, Scanpix

Thommessen tar permisjon

Sist oppdatert:
Olaf Thommesen tar permisjon som nestleder i Venstre etter avsløringene om lånene fra morens minnefond.

Torsdag ble det kjent at Venstres nestleder Olaf Thommessen lånte 73.557 kroner fra Annette Thommessens minnefond i fjor. Deler av pengene ble brukt til å betale restskatt. Thommessen har nå fått 14 dager på seg til å forklare seg for Stiftelsestilsynet.

Selv sier Thommessen at han handlet i god tro.

Kan bli permanent
- På grunn av dimensjonene det har fått i media, vil jeg søke permisjon som nestleder i Venstre, sier Thommessen til VG.

Han utelukker ikke at han kan trekke seg permanent. Derimot tar han ikke permisjon fra vervet som bystyrerepresentant i Oslo.

Avgjørelsen skal være tatt i samråd med Venstre-leder Lars Sponheim og generalsekretær Terje Brevik natt til fredag.

- Vi har i dag orientert sentralstyret som vil gi Olaf den permisjon han har bedt om, sier Venstres generalsekretær Terje Breivik i en pressemelding fredag.

Han mener det er en klok beslutning av Olaf Thommessen, og at han på denne måten tar hensyn til partiet i en konkret sak som ligger utenfor partiet.

- Tastefeil
Thommessen bekrefter at han trolig har lånt 100.000 kroner fra morens minnefond de siste tre årene. To av disse lånene var i 2004 og 2005, før han fikk slag og hjerneblødning. Disse lånene ble tatt opp ved en feil, ifølge Tommessen.

- Dette er en tastefeil, og det er bare det, så vidt jeg husker. Jeg er ganske sikker på det, sier Thommessen.

Overfor avisa sier Thommessen at han tok opp et lån på 37.000 kroner fra fondet fordi han ikke klarte å betale restskatt i 2006.

Bror og advokat Nils Harald Thommessen forklarer lånene med at Olaf gikk raskt tilbake i jobb etter sykdommen:

Trosset legene
- Han gikk rett fra hjerneblødningen tilbake til en stressende hverdag - stikk i strid med legenes råd, sier broren, som forsvarer Olaf.

Slik forklarer Thommessen seg overfor Dagbladet:

- Å være selvstendig næringsdrivende og bli alvorlig syk, raserer hele byggverket. Så enkelt er det, sier Thommessen til Dagbladet.

Tilsynssak
Han sier han står inne for at han gjorde formelle feil i en helt spesiell livsfase.

Torsdag kveld åpnet Stiftelsestilsynet sin aller første tilsynssak.

Dermed får nestlederen 14 dager til å forklare seg på. Han skal da svare på blant annet om han har sendt oppdaterte vedtekter til Stiftelsestilsynet og om gaven til nettstedet var innenfor rammene av minnefondets vedtekter.

Risikerer tiltale
Thommessens private lån kan være ulovlig, og nestlederen risikerer tiltale for underslag . Det sier førstestatsadvokat Gunnar Holm Ringen i Økokrim.

- Hvis man har tilgang til midler som ikke er ens egne, gir eieren instrukser for hvordan disse skal brukes. Bruker man disse midlene til annet formål, kan det være underslag, sier Holm Ringen til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere