STORTINGET (Nettavisen): - Jeg har fått beskjed om at Kristelig Folkeparti har trukket sin støtte til meg som stortingspresident, og jeg vil selvfølgelig derfor gå av i den rollen, sa Olemic Thommessen (H) før Stortinget gikk i gang med dagens agenda torsdag.

Se Thommessen trekke seg øverst i saken.

Kristelig Folkeparti ga onsdag kveld beskjed til Høyre om at partiet ikke lenger har tillit til Thomessen etter byggeskandalen på Stortinget og de enorme kostnadsoverskridelsene. Partiet ber samtidig Høyre finne en ny representant til vervet.

Les også: Thommessen om byggeskandalen: - Sjokkerende og svært overraskende

Hareide: - En beslutning vi forstår

KrF-leder Knut Arild Hareide møtte torsdag formiddag pressen om den historiske avgjørelsen om å felle stortingspresidenten.

Uten KrFs støtte er det ikke lenger flertall for Thommessen på Stortinget.

- Det er en beslutning som vi forstår og som vi synes er ryddig av presidenten i den situasjonen vi nå er i, sa Hareide under pressekonferansen i vandrehallen kort tid etter at Thommessen kunngjorde sin avgang.

Se Støres reaksjon her:

Han omtalte byggeskandalen på Stortinget som «en svært alvorlig sak», og viste til tre betydelige kostnadsoverskridelser siden den opprinnelige rammen på 800 millioner kroner ble vedtatt, som bakteppe for at KrF ikke lenger kan ha tillit til Thommessen som president.

Spesielt framhevet Hareide at det i juni i fjor ble fattet sju enstemmige vedtak i Stortinget som skulle sørge for at byggeprosjektet «kom på rett kjøl igjen», som han formulerte det.

- Som øverste leder for presidentskapet og for byggeprosjektet var det nettopp stortingspresidentens ansvar å sørge for at disse vedtakene ble fulgt opp. Vi må dessverre registrere i ettertid at det ikke har skjedd på en tilfredsstillende måte, sa Hareide, og påpekte:

- Det er mange som bærer et ansvar, men presidenten bærer et særlig ansvar. På denne bakgrunn informerte jeg i går Høyres stortingsgruppe om at KrFs stortingsgruppe ikke lenger har tillit til sittende president, og vi har bedt Høyre om å finne en ny representant til dette vervet, sa han.

- Ikke personlig anklage

Hareide presiserte samtidig at dette ikke er en anklage mot Olemic Thommessen som person.

- I dag handler det derimot om det ansvaret som Thommessen har hatt i rollen som stortingspresident i en så alvorlig sak som vi har sett, sa han.

Både Hareide og Thommessen er enige om at det nå må skapes ro rundt prosjektet slik at det kan sluttføres på en skikkelig måte.

- Byggesaken er og har vært en vanskelig sak for Stortinget. Jeg håper at det at jeg nå går av kan bidra til at vi får ro rundt saken og brakt den videre i så måte, sa Thommessen før han klubbet i gang den ordinære saksbehandlingen i stortingssalen torsdag formiddag.

Statsministeren kommenterer Thommessens avgang klokken 14 i statsministerboligen.

Støre: - Kunne vært gjort før

Tirsdag formiddag redegjorde stortingspresident Olemic Thommessen (H) om Stortingets byggeskandale i stortingssalen, etter at det nylig ble kjent at prosjektet har sprukket med ytterligere 500 millioner kroner.

Etter redegjørelsen krevde både Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet og Rødt at Thommessen må gå av som følge av skandalen.

- Det at det endte med partimatematikk, at han måtte gjøre det fordi KrF trakk støtten, det får vi ta til etterretning. Vi mener konklusjonen kunne vært trukket før, basert på sakens innhold, sier Støre etter avgangen.

Støre sier det blir godt for Stortinget å komme i gang med en ny president. Han håper det vil skje raskt.

– Vil Ap stemme for en eventuell ny Høyre-kandidat som president?

- Vi må tenke på vanlig måte. Hvis flertallet kommer med en kandidat vil vi vurdere vedkommende. Tidligere har vi stemt for kandidaten flertallet kommer med for å ha en samlende president, sier Støre til NTB.

Les også: Støre: - Presidenten må ta sitt ansvar og trekke seg

KrF har vært på vippen i skaen og satt med nøkkelsen til om Thommessen måtte gå av. Men tirsdag ville de ikke gi noe konkret svar fra talerstolen.

- Det blir en debatt fremover der Stortinget skal se på ansvar og eventuelt fordele skyld i denne type saker. KrF vil ikke drive polemikk rundt denne saken, til det er den for alvorlig. Vi har ikke konkludert, sa Hareide.

Frp: - Ingen annen mulighet

Parlamentarisk leder i Frp, Hans Andreas Limi, sier Olemic Thommessen ikke hadde noen andre muligheter enn å trekke seg fra vervet som stortingspresident.

- Det var et godt valg å tre til side, sier Limi, som sier handlingen var naturlig når KrF hadde bestemt seg i saken.

Limi sier det viktigste nå, etter at Thommessen besluttet å trekke seg, er at Stortinget får kontroll på byggeprosjektet, som har en prislapp på 2,3 milliarder kroner.

- Vi må få fullført dette byggeprosjektet uten at vi får flere overraskelser, sier Limi.

Venstre: - En klok beslutning

Venstre mener også nå at det var klokt av Thommessen å gå av.

- Slik byggesaken har utviklet seg er det en klok beslutning, sier Venstres parlamentariske leder Terje Breivik, men legger til at byggeskandalen ikke er et resultat av at én mann har sviktet.

- Det er Stortinget som byggherre, som alle må ta et kollektivt ansvar for, som helt opplagt ikke har hatt kontroll på et slikt stort byggeprosjekt, sier Breivik.

Han legger til at Venstre også har sin del av ansvaret for at byggesaken ikke har vært under kontroll, i likhet med resten av Stortinget.

- Så tilligger det presidenten, som Stortingets fremste leder, å måtte ta det overordnede politiske ansvaret når situasjonen er som den er.

Ny kandidat neste uke

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland vil ikke si noe om hvem som er aktuelle til å etterfølge Thommessen som stortingspresident.

Da NTB snakket med Høyres parlamentariske leder Trond Helleland etter avgangen, sier han at Høyre håper å kunne presentere en ny kandidat i neste uke.

- Stortingsgruppa vår må behandle dette, og første mulighet er neste onsdag, sier han.

Partiveteran Michael Tetzschner har sagt at det er uaktuelt for ham å etterfølge Thommesen i vervet.

- Sterkt beklagelig

Under sin redegjørelse tirsdag ville ikke Thommessen svare på opposisjonens krav om at han bør ta det politiske ansvaret for byggeskandalen og trekke seg. Men han beklaget milliardsprekken.

- Byggeprosjektet vil med den siste kostnadsøkningen som nå er varslet, ha gjennomgått tre kostnadsøkninger. Det er sterkt beklagelig. Særlig er den siste økningen urovekkende og vanskelig å forstå, sa Thommessen.

Han viste til at særlig den siste kostnadssprekken gir grunn til bekymring, siden den ble kjent bare kort tid etter at budsjettet ble behandlet før jul.

- Prosjektet har hatt en utvikling vi alle er svært bekymret for, sa stortingspresidenten.

I februar ble det kjent at det omstridte byggeprosjektet har sprukket med ytterligere 500 millioner kroner. Prosjektet har nå en prislapp på hele 2,3 milliarder kroner.

- Jeg burde blitt informert

Stortingspresidenten påpekte at verken han eller resten av presidentskapet ble orientert om kostnadsøkningen i byggeprosjektet som ble kjent i et møte i prosjektrådet den 19. desember i fjor, dagen før han selv orienterte Stortinget om at kostnadsrammen sto fast.

- Tidligere direktør i Stortinget har som kjent tatt konsekvensen at hun ikke informerte presidentskapet tidligere, sa Thommessen, og la til:

- Presidentskapet har selvfølgelig forventet at kritisk informasjon ble formidlet til oss. Her burde det selvfølgelig vært gjort, sa han.