Thorvald Stoltenberg er død: - Han var svært viktig for Norge

Partiveteranen Thorvald Stoltenberg døde fredag ettermiddag etter kort tids sykdom.

Partiveteranen Thorvald Stoltenberg døde fredag ettermiddag etter kort tids sykdom. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Norges politikere er i sorg etter nyheten om Thorvald Stoltenbergs bortgang.

21.12.18 12:44

Fredag ettermiddag kom nyheten om at den tidligere Ap-politikeren og diplomaten Thorvald Stoltenberg har gått bort.

Stoltenberg ble 87 år gammel, og døde fredag formiddag hjemme hos seg selv. Familien var hos ham.

LES MER: Thorvald Stoltenberg er død

- En bauta

Generalsekretær Bernt G. Apeland i Norges Røde Kors sier at han blir stående igjen som en bauta i organisasjonens historie.

– Han var en veldig tydelig og nær president gjennom ni år, som alltid var opptatt av de svakeste i samfunnet, sier Apeland til NTB.

Stoltenberg var president i Røde Kors fra 1999 til 2008, og er den eneste som har sittet i vervet i tre perioder.

Apeland understreker at Stoltenberg vil bli dypt savnet. Videre omtaler han Stoltenberg som et fantastisk medmenneske som alltid hadde et våkent øye for mennesker rundt seg.

- Moderne landsfader

Thorvald Stoltenbergs mangeårige venn og samarbeidspartner Kai Eide beskriver ham som en moderne landsfader.

– Jeg tror kanskje at han mer enn noen andre blir stående som landsfaderen i tiden etter Gerhardsen. Han ble mer folkekjær enn noen annen norsk politiker jeg kan huske, og var en folk hadde stor tillit til, sier den tidligere toppdiplomaten Kai Eide om Thorvald Stoltenberg til NTB.

Eide tjenestegjorde sammen med Stoltenberg som spesialrådgiver i utenriksdepartementet, og var i likhet med Stoltenberg fredsmekler i det tidligere Jugoslavia mellom 1993 og 1995.

– Han hadde en utrolig egenskap til å huske og kjenne igjen mennesker. Han kunne huske samtaler flere år tilbake. Han utstrålte menneskelig varme, og hadde mye å berette. Han var en nær omgangsvenn helt til det siste, og jeg og min kone kommer til å savne ham, sier Eide.

Willoch: - Imponerende innsats

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre mottar budskapet med dyp sorg.

– Det gode mennesket Thorvald Stoltenberg er ikke lenger blant oss, skriver Støre på Facebook, og fortsetter:

– Gjennom hele sitt voksne liv var Thorvald en levende ambassadør for solidaritet og troen på menneskers evne til å finne fredelige løsninger sammen. Det er evner vår verden trenger mer enn noen gang før.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sammen med Thorvald Stoltenberg under valgkampen 2017 i Oslo. Foto: (NTB scanpix)

Tidligere statsminister Kåre Willoch og tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg. Foto: Thomas Winje Øijord (NTB scanpix)

Kåre Willoch synes det er svært trist å høre om Stoltenbergs bortgang.

- Jeg satt overmåtelig stor pris på Thorvald. Jeg mener han var veldig viktig for Norge, og vil si at han gjorde en imponerende innsats over mange år, sier Willoch til Nettavisen.

- Mange fine samtaler

Kjell Magne Bondevik tok over som utenriksminister for Thorvald Stoltenberg i Jan P. Syses regjering i 1989.

Bondevik forteller om mange fine samtaler med Stoltenberg.

– Han viste meg en veldig omtanke den gangen. Jeg var veldig ung, og hadde ikke samme erfaring som han. Thorvald inviterte meg hjem til leiligheten sin på Frogner og ga meg en god innføring i jobben som utenriksminister, sier Bondevik til Nettavisen

Etter bare ett år kom gikk Syse-regjeringen av og Stoltenberg kom tilbake som utenriksminister.

– På nøkkeloverrekkingen husker jeg han sa: Takk for at jeg fikk kontoret mitt tilbake. Det var kanskje som utenriksminister han trivdes best, sier Bondevik og ler hjertelig.

- Rauseste mennesket du kunne tenke deg

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), minnes Stoltenberg som en raus person.

-Det er en veldig trist beskjed å få. Thorvald var jo en person som alle var veldig glad i. Det rauseste mennesket du kunne tenke deg, som viste hvor stor pris han satt på folk. Han har gjennom et langt virke i politikken også fått stor mulighet til å vise den rausheten, øse av sin kompetanse og kunnskap, ikke minst utenrikspolitisk, sier Johansen til Nettavisen.

-Men samtidig var Thorvald også veldig opptatt av de nære ting. Han elsket jo å være ute og snakke med folk. Det var ikke lenge siden jeg var på et møte på hvor han snakket om Balkan, hvor han både jobbet og bodde, og han trakk fulle hus, sier han, og legger til:

-Det jeg husker Thorvald aller best for er den utrolig varmen han hadde som menneske, og den klemmen han ga deg, slik at han klarte å få alle rundt seg til å føle seg vel.

Skulle feiret med Thorvald i dag

Yngve Hågensen feirer sin 80-årsdag i dag, hvor Thorvald var en av de inviterte gjestene.

– Jeg fikk akkurat telefon om den triste beskjeden. Det er en stor hedersmann som er gått bort. Han var en mann som behersket både kunnskap og visdom med et kameratslig lynne som gjorde at alle kunne være venner med han, sier tidligere LO-leder Yngve Hågensen til NRK.

- Mine varmeste tanker

- Mine varmeste tanker til de etterlatte etter Thorvald Stoltenberg. Thorvald var en enestående mann som jeg hadde gleden av å møte en rekke ganger. Tross politiske uenigheter var han alltid varm og hyggelig.
En flott mann har gått bort og vi minnes ham i respekt, skriver Siv Jensen på Facebook.

- Trist, trist, trist

På Twitter og Facebook blir meldingen om Stoltenbergs bortgang tatt imot med stor sorg fra flere politikere og organisasjoner:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.