Gå til sidens hovedinnhold

Ti gravide i Norge har fått påvist zika-smitte

Det kan føre til alvorlige fosterskader.

Det er VG som melder om nyheten.

Zikaviruset sprer seg voldsomt: På ferieøya Puerto Rico ble det fredag erklært folkehelsekrise etter nesten 2000 nye zika-smittede i forrige uke, skriver avisen.

Det er Sylvia M. Burwell, helseminister i Barack Obamas-regjering, som erklært at det er viruskrisepå den populære ferieøya som er amerikansk territorium, skriver VG.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

Ti gravide zika-smittet

Puerto Rico ligger øst for Cuba med Haiti, Den dominikanske republikk og British Virgin Islands som de nærmeste naboene. Norwegian har den karibiske øya i sitt vinterprogram og starter opp ruten 2. november, skriver avisen videre.

Les også: Zika-viruset verre enn først antatt

I Norge har ti gravide kvinner nå fått fastslått at de er smittet av zikaviruset. Disse blir fulgt opp av Folkehelseinstituttet (FHI) for å avklare om de er smittet før eller under svangerskapet.

Det kan føre til alvorlige fosterskader. Totalt har Folkehelseinstituttet (FHI) registrert 30 pasienter som er smittet her i landet.

Les også: WHO: Zika kan smitte gjennom blod og sæd

Til sammen er 499 personer hittil testet for viruset i Norge.

(artikkelen fortsetter under)

I januar 2015 ble gravide i USA frarådet å dra til Sør-og Mellom-Amerika for å unngå å bli smittet av zikaviruset.

Nå sier amerikanske helsemyndigheter at viruset er farligere enn de først trodde og at det trolig vil spre seg til flere amerikanske delstater, skrev Huffington Post i april.

Les også: Zika kobles til flere alvorlige fosterskader

- Barn blir født med skader

– Man ser også at fosteret kan få andre nevrologiske skader. Barn blir født med skader i ryggmargen, med skader i nerveforbindelsen til armer og bein, man ser kneledd i feil posisjon og en overhyppighet av Guillain-Barrés-syndromet som kan gi akutte lammelser i armer, bein, ansiktslammelser og lammelser i pustemuskulaturen, sier avdelingsdirektør Karin Rønning ved Folkehelseinstituttet til VG.

Det finnes ingen vaksine mot zikafeber. Beskyttelse mot myggstikk er derfor det eneste forebyggende tiltaket. Det er bred vitenskapelig enighet om at zikavirus kan forårsake Guillain-Barré syndrom, mikrokefali og andre nevrologiske komplikasjoner.

Gravide som har oppholdt seg i berørte områder, bør kontakt fastlege ved hjemkomst. Fastlegen vil henvise videre til fostermedisinske sentre.

Råd til gravide

Gravide som oppholder seg i berørte områder, bør være svært nøye med å beskytte seg mot myggstikk ved å:

  • Bruke klær som dekker kroppen (langermet skjorte, lange bukser og sokker).
  • Bruke myggmidler, eventuelt sove under myggnett og sprøyte boligen med insektmiddel.
  • Beskytte seg mot myggen er spesielt viktig for gravide i første og andre trimester, dvs. graviditet under 26 uker.
  • Kvinner som har oppholdt seg i berørte områder, eller som har samleie med en mann som har oppholdt seg i disse områdene, bør vente minst to måneder etter hjemkomst før graviditet. Dette fordi man foreløpig ikke vet nok om mulig seksuell overføring og hvor lenge zikaviruset kan finnes i enkelte kroppsvæsker.
  • Menn bør bruke kondom i to måneder hvis de har oppholdt seg i berørte områder.

Kilder: Folkehelseinstituttet og NTB

Kommentarer til denne saken