RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tid for å rydde opp!

SV-politiker og norskpakistaner Akhtar Chaudhry er sterkt preget av angrepet.
SV-politiker og norskpakistaner Akhtar Chaudhry er sterkt preget av angrepet. Foto: Berit Roald (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Gjesteblogg av Akhtar Chaudhry.

Terroristene som angrep Charlie Hebdos redaksjon og drepte 12 mennesker, forskanset seg fredag i et industribygg og ytret ønsket om å dø som martyrer. Europa er igjen rystet. Vi har igjen sett det onde ansiktet til den nakne terroren som har lusket rundt i våre gater i lengre tid.

Denne terrorhandlingen igjen bekrefter at det finnes mennesker blant oss som er til de grader uenig med vår åpne demokratiske samfunnsordenen at de er villig til å ta liv - og gi liv. For å begå terrorhandlinger av dette format må du ha en sterk overbevisning, vilje til å ta liv og evne til å gjennomføre terrorhandlinger. Ingen må nå være i tvil om at alle disse tre komponentene er til stede i Europa hos enkelte mennesker. Videre må det ikke være noen som helst tvil om at disse menneskene befinner seg i hele Europa, også i våre egne gater. Det er et tidsspørsmål at de vil slå til også i våre egne gater.

Denne terrorhandlingen igjen bekrefter at grunnleggende rettigheter, slik som ytringsfrihet, er under sterkt press. Enkelte er villig til å ta liv og dø for å begrense vår rett til å ytre oss fritt. Alle bør være opptatt av å verne om denne retten, men minoritetene bør være mer opptatt av dette enn andre. Det er som kjent ytringer som flertallet ikke liker, som skal ha dette vernet. Mindretallene må se i egne rekker og røyke ut dem som ønsker å begrense ytringsfriheten, fordi summa samarium er det minoritetene som trenger denne rettigheten mest.

Europas muslimer må gå i en tosidig dialog: En med dem de har et samkvem med. Den andre med seg selv. Det er krevende, gitt forholdene, å overbevise Europas ikke-muslimsk befolkning at udemokratiske og ekstremistiske holdninger ikke har støtte i den generelle muslimske befolkningen all den tid slike scener utspiller seg på europeisk jord. Langt mer krevende er det å innrømme at det finnes holdninger i enkelte deler av den muslimske befolkningen, både i Europa og utenfor, som heier frem ekstremister av formatet vi har sett i Frankrike. Det kreves mot og innsikt for å gjøre denne type refleksjoner.

Et eksempel på denne manglende innsikten og motet er Islamsk råd i Norges generalsekretær Mehtab Afsar. Han uttalte seg til i Dagsrevyen i går. Når Europa brenner, mange er skutt og drept og en av de viktigste bærebjelkene i demokratiet - ytringsfriheten - ligger og blør, valgte han å bruke to dyrebare minutter på riksdekkende TV til å snakke om moskeer det er satt fyr på i Sverige og Frankrike. Et katastrofalt uttrykk for å ha mistolket situasjonen totalt. Alle vet at moskeer i Sverige har blitt satt fyr på i mange dager. Vi vet også at mange moskeer har blitt utsatt for angrep i Frankrike i kjølvannet av den siste terrorhandlingen. En trenger ikke å bruke dyrbar tid på Dagsrevyen til å male dette frem. Jeg hadde heller fortalt det norske folk at muslimer er minst like fortvilte over terroraksjoner i Paris, at de har medfølelse med de som er rammet og at vi er berett til å verne om ytringsfriheten. I stedet lot Afsar norske seere å tenke: Tar ikke muslimer terroren og ytringsfriheten på alvor?

Hvorfor velger Afsar da å gjøre som han gjør? Det er to forklaringer på det. Begge er like uakseptable: Enten har ikke Afsar forstått alvoret i situasjonen og vet lite om hva som forventes av en muslimsk leder som får et riksmedium til rådighet i denne krevende tiden, eller mangler han ryggdekning i egne miljøer for å ta et kraftfullt oppgjør med manglende respekt for ytringsfrihet og andre demokratiske rettigheter og prinsipper. Det er dessverre en sannhet i begge.

Muslimer i Europa må innse at blant dem finnes krefter som er villig til å krenke liv og grunnleggende rettigheter Europa har kjempet frem. Det er på tide at det ryddes opp i miljøer hvor disse verdiene trekkes i tvil, ikke anses viktige nok eller utfordres åpent.


Vi oppfordrer til saklighet i kommentarfeltet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere