Gå til sidens hovedinnhold

- Tiden jobber for olje i nord

Torbjørn Røe Isaksen mener den teknologiske utviklingen gjør det mulig.

Oslo (ANB): Tiden jobber for oljeutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen.

Det hevder stortingsrepresentant og skeptiker Torbjørn Røe Isaksen (H).

- Den teknologiske utviklingen går så fort. På den måten jobber tiden for oljeutvinning i nord. Det er derfor jeg er skeptiker og ikke motstander, sier den tidligere Unge Høyre-lederen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Vi har nullutslippskrav på norsk sokkel i nord. Nå er det som oftest snakk om installasjoner på land eller under vann. Det er slutt på de gamle oljeriggene, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Grundig debatt
- Jeg er skeptisk til oljeutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen. Vi trenger en grundig debatt om miljøkonsekvenser og faren for ulykker. Det er helt avgjørende å få på plass de beste miljøløsningene. Og så må vi være klar over risikoen for miljøet. Derfor trenger vi grundige utredninger om fordeler, ulemper og muligheter. Vi må også lære av den store oljekatastrofen i USA, sier han.

- Derfor er det nå naturlig å få en konsekvensutredning av områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Det er ikke slik at man binder seg opp til et ja ved å starte en konsekvensutredning. I så fall så måtte jo SV ha bundet seg til å lete etter olje utenfor Jan Mayen, og det avviste jo SV-leder Kristin Halvorsen eksplisitt. Det samme argumentet må gjelde for Lofoten og Vesterålen, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Flere områder
Høyre-representanten viser til at det også er fire områder som ikke har blitt åpnet, til tross for at det har vært gjennomført konsekvensutredning. Det gjelder Skagerrak, Møreblokkene, deler av Haltenbanken og deler av Nordland 6 utenfor Lofoten.

- Til sjuende og sist dreier det seg om å ta en politisk valg. Det ligger ingen automatikk i en konsekvensutredning. SV og andre kreftene som sier nei til en konsekvensutredning sier i realiteten nei til mer kunnskap og fakta, sier Torbjørn Røe Isaksen.

- Hvilke områder i nord er du mest skeptisk til å åpne for oljevirksomhet?

- Det gjelder i første rekke områdene utenfor Lofoten og Vesterålen, altså de som går under betegnelsene Nordland 6 og Nordland 7, sier han. (ANB)

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?