*Nettavisen* Nyheter.

Tidenes bankfest

Foto: (Scanpix)

Glem finanskrisen. Aldri har norske banker tjent så mye penger som nå.

20.08.10 19:45

Norske banker hadde et samlet overskudd på 8,5 milliarder kroner i andre kvartal, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

Dette er det beste kvartalsresultatet siden målingene startet i 1995. Alt tyder på at det også betyr at det er tidenes beste resultat.

Det samlede overskuddet er 2,1 milliarder høyere enn samme kvartal i fjor.

Det er spesielt andre driftsinntekter som har økt. Denne resultatposten omfatter blant annet utbytte av aksjer og andre verdipapirer med variabel avkastning og gevinster ved salg av aksjer, andeler og egenkapitalbevis.

Store gevinster
Internasjonalt har det vært mye fokus på at bankene har tjent enorme summer på ulike former for egenhandel med verdipapirer, og mange har ment at disse gevinstene i stor grad har vært kunstig pumpet opp av statlige garantier og støtteordninger som ble gitt til finansnæringen for å unngå fullstendig kollaps høsten 2008.

Også i Norge gikk regjeringen inn med ekstraordinære tiltak for å stabilisere banker og finansselskaper under finanskrisen.

Høy netto, moderate tap
Ser man på bankens tradisjonelle kjernevirksomhet - innskudd og utlån - har rentenettoen falt noe tilbake de siste kvartalene, men er likevel høy i historisk perspektiv. Den var 11,9 milliarder i andre kvartal, mot 12,2 samme kvartal i fjor.

Tap på utlån er også viktig for bankenes lønnsomhet. Her gikk samlede tap fra praktisk talt null til over 4 milliarder kroner da finanskrisen rammet for fullt i fjerde kvartal 2008. Men nå er nivået vesentlige lavere. I andre kvartal var samlede tap 1,2 milliarder kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.