Gå til sidens hovedinnhold

Tidenes jobbfest

Vi setter norgesrekord i troløshet og får høyere lønn som takk.

Mer enn en av tre planlegger, eller ønsker, å bytte jobb i løpet av det neste året. Det kommer frem i SpareBank 1-undersøkelsen for 2. kvartal.

- Det er lettere enn noen gang å få ny jobb. Et rekordutbud av ledige jobber, god lønnsomhet i bedriftene og rekordlav ledighet gir en knallhard kamp om hodene. Vi er midt i en jobbyttefest i norsk arbeidsliv, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 til Nettavisen.

Dramatisk
I undersøkelsen sier 870.000 arbeidstakere i aldersgruppen 16-74 år at de planlegger eller kunne tenke seg å bytte jobb de neste 12 månedene. Det utgjør 35 prosent av de totalt 2.463.000 arbeidstakerne i gruppen.

- Dette er dramatiske tall og vi kan stå overfor store endringer i arbeidsmarkedet, sier Gundersen.

Høyere lønn hovedårsak
Det er bedre lønn som er den klart viktigste grunnen til at folk ønsker å bytte jobb, viser SpareBank 1-undersøkelsen for 2. kvartal.

60 prosent av dem som planlegger å skifte jobb, oppgir at ønsket om økt lønn er hovedgrunnen. Større utfordringer og andre arbeidsoppgaver kommer først på andreplass.

Her kan du sjekke hvordan du ligger an lønnsmessig sammenlignet med andre nordmenn.

Kan gi titusener
Stigende renter har økt utgiftene til dels betydelig for de med boliglån. Et jobbskifte kan fort gi flere ti-tusener av kroner mer i lønningsposen, noe som kompenserer renteøkningene for folk flest.

- Ønske om jobbytte kan være et uttrykk for at folk merker at renteøkningene begynner å svi. For mange er det lettere å forbedre økonomien ved å skaffe seg en ny jobb med høyere inntekt enn ved å redusere andre utgifter, sier Gundersen.

Taperne
- Baksiden av medaljen er at et for sterkt press på lønningene kan drive opp lønnsnivået og inflasjonen, slik at Norges Bank setter opp rentene enda raskere eller enda mer. Det er negativt for all med lån. I et slikt scenario blir taperne de med lån som ikke tar del i inntektsøkningen, sier Gundersen.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus

Kommentarer til denne saken