*Nettavisen* Nyheter.

Tidenes krav mot spøkefugl

Foto: (scanpix)

Richard Ringheim (20) har fått norgeshistoriens største erstatningskrav mot seg etter at han ringte inn en falsk nødmelding fra et oppdiktet småfly. Hør nødmeldingen her.

28.05.04 00:33

Store mannskap lette i timesvis etter et småfly i brann utenfor Haugesund etter at alarmen gikk i september i fjor - men alt var altså oppdiktet.

For første gang har politiet frigitt opptak av den falske nødmeldingen:

Hør nødmeldingen her (abonnement)

Ringheim:

05:15 Eg har brann i motoren og masse sikringer har gått. Det fungerer ikkje.

05:45 Eg er på vei til Karmøy, eg er litt ute på fjorden. Eg er langt ute på sjøen.

Politiet:

06:15 Hallo, ja? Hallo?

Ringheim: Eg må nødlande med en gang. Eg vet ikkje om eg kommer meg inn til land, du.

Ringheim sier over nødradioen:

- Eg beveger meg framover no i 160 knop og er i 7000 fot¿.

Så blir det brått stille.

I ti minutter skriker han desperat om hjelp, og i timesvis lette fly, helikopter og sju båter etter et småfly i brann over havet.

- Veldig realistisk
Det Hovedredningssentralen ikke visste, var at meldingen var falsk. Først flere timer etter at Ringheim la på røret, ble det avdekket at nødmeldingen var konstruert. En 20 år gammel bergenser sto bak «spøken».

- Han var detaljert på sånn som flytype, retning, posisjon, høyde og en del fagterminologi som gjorde at det virket veldig realistisk, sier administrasjonssjef Leif Kvamme ved Hovedredningssentralen.

En halv million
Nå kommer regningen. Justisdepartementet krever en halv million kroner fra Ringheim. Det er det største regresskravet noen gang etter en redningsaksjon i Norge.

- Det er svært alvorlig, det krever voldsomt med ressurser og det koster penger. Det er jo en straffbar handling og da vil vi alltid kreve regress, slik vi har gjort i dette tilfellet, sier Kvamme.

Ringheims forsvarer, Roar Vegsund, sier til TV 2 at Ringheim i avhør har erkjent de faktiske forhold.

- Men det er jo alvorlig for en ung mann å få et slikt gigantkrav mot seg. Det blir som å snuble litt i startblokka på veien videre i livet. Det er jo et rekordbeløp i norsk sammenheng.

Brukte simulator
Ringheim brukte opplysningene og lydene fra en flysimulater på datamaskinen for å lure politiet.

Etter redningsaksjonen sendte britiske myndigheter en regning på 260.000 kroner. Et norsk privat helikopterfirma har sendt en regning på 220.000 kroner. I tillegg brukte 330-skvadronen store ressurser, men den har ikke sendt regning. Ringheim slipper derfor billig.

Ringheim er siktet for en rekke bedragerier. Straffesaken er ennå ikke berammet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.