Tidenes nest verste november

Du har helt rett hvis du synes bergensværet har vært helt forferdelig denne måneden. Se sjokktallene.

(iBergen.no) : Før vi begynner på den miserable novemberstatistikken, kan vi først som sist slå fast at det uten tvil er synd på oss. Straffen for at vi bor mellom de syv fjell, er at vi må tåle å få mer enn tre ganger så mye nedbør som Oslo-folket. Hør bare her:

I Bergen er det normalt med 259 millimeter nedbør i november. Normalen i Oslo er 73 millimeter, og i Trondheim 79 millimeter. Bodø og Tromsø kommer heller ikke i nærheten, med henholdsvis 100 og 108 millimeter. Først i Stavanger begynner det å hjelpe, men også siddisene ligger langt under oss med sine 151 millimeter.

Regn hver dag
Så begynner elendigheten for alvor. Årets november har vært uvanlig fuktig over hele landet, med nesten dobbelt så mye regn som vanlig. I Bergen har det nesten ført til nedbørsrekord. Da nedbørsmåneden tok slutt klokken 06.00 i morges, hadde det falt 475 millimeter nedbør i Bergen i november. Det betyr at årets november var den nest våteste siden Meteorologisk Institutt begynte sine målinger i 1903. Hurra!

Statistisk sett var det faktisk verre i fjor. Da kom rekorden på 561 millimeter. Men likevel, det spørs om ikke været har vært om mulig enda kjipere i år. For det falt nedbør hver eneste bidige dag i november i år. Kun én dag hadde noe som minnet om klarvær, og det var til alt overmål månedens aller første dag.

Og for å vise hvor ille det faktisk var i november: Årsnormalen for Oslo er 763 millimeter nedbør!

Beliggenheten får skylden
I fjor kom muligens regnet i enda større mengder i Bergen i november, men da hadde vi tross alt hele fem dager uten regn, viser tall fra Meteorologisk Institutt.

Men ingen meteorologer lar seg fascinere av tallene. Slik er det i Bergen, så enkelt er det.

– Årsaken til all nedbøren er beliggenheten i forhold til havet, pluss de høye fjellene. Alle lavtrykk på vei østover tar opp fuktighet fra havet, som faller som nedbør når lavtrykkene kommer inn over land. Mengden nedbør blir ekstra ille på grunn av at lavtrykkene må over de høye fjellene, sier førstekonsulent Lillian Kalve ved Meteorologisk Institutt til iBergen.no.

Høydeforskjellen gjør at skyene stiger raskere enn normalt, noe som fører til såkalt orografisk nedbør. Ikke overraskende gjør det Vestlandet til landets mest fuktige område.

Uvanlig mildt
Så får det heller være en mager trøst at det faktisk var rimelig mildt i måneden som gikk. Middeltemperaturen på Florida ble 7,1 grader, mot normalt 4,6 grader. Varmeste dag var 25. november, med 13,3 grader, mens minimumstemperaturen var 0,3 grader.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.