*Nettavisen* Nyheter.

Tidenes varmeste januar?

Enkelte steder får opptil åtte plussgrader i helgen, og varmen fortsetter ut januar. Sjekk temperaturene her!

24.01.08 15:01

- Jeg skal ikke utrope en vinner av «tidenes varmeste januar» ennå, men dersom det ikke skjer et ekstremt temperaturskifte de siste dagene i måneden, vil denne januar uansett utpeke seg som en svært varm periode, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt til Nettavisen.

Og vakthavende meteorolog ved samme institutt kan fortelle at varmen fortsetter.

- Det blir plussgrader i de aller fleste stedene i landet, og langt fra vintervær i helgen. De varme temperaturene fortsetter ut måneden, sier meteorolog Øyvind Johnsen til Nettavisen.

Sjekk været der du bor med Nettavisens SUPERSØK!

- Altfor varmt
Og varmest blir det på Sørlandet, som kan vente seg åtte-ni plussgrader fredag. Men ifølge målingene fra 1961-1990 skulle gjennomsnittstemperaturen i Kristiansand være -0,9 grader i januar.

- Det vil bli noe kjøligere mot slutten av helgen, men temperaturene vil trolig ligge over fem grader ut måneden. Det er altså altfor varmt, mener Johnsen.

Plussgrader blir det ellers i landet også.

- Det er litt avhengig av hvor du er, selvsagt, men stort sett blir det mildt i hele landet, med unntak av indre strøk av Nord-Norge og Finnmarksvidda, sier meteorologen.

Varmen fortsetter
Han antyder at folk flest kan regne med at temperaturene vil holde seg slik de er nå, ut måneden.

Torsdag er det syv plussgrader i Kristiansand, Stavanger og Haugesund, mens Sandefjord og Risør følger etter med fem grader.

- Det vil være et svakt forbigående temperaturfall de siste dagene i januar, fordi det vil være mer tilførsel av nord-vestlig vind. Men gradene vil nok likevel ligge på plussiden, mener Johnsen.

I Troms og Finnmark ligger temperaturene jevnt over under null, men meteorologen understreker at det er langt varmere enn normalen.

- Det er generelt kjøligere lengst nord, men også der er det altfor varmt, mener Johnsen, som forteller at snøjegerne må inn i landet og opp i høyden for å finne skiføret.

Langt fra normalen
Ifølge forrige normalperiode, med målinger fra 1961-1990, skulle temperaturene vært langt lavere enn de er i dag.

Klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt kan med sikkerhet slå fast at det er en spesielt varm januar i år over hele landet - altså at det er en av de varmeste januarmånedene siden målingene startet for 100-150 år siden.

- Hvis vi eksempelvis i Oslo skal nærme oss normalen, er vi nødt til å få ekstremkulde alle de siste dagene i måneden. Men prognosene tyder heller på det motsatte, sier Hygen til Nettavisen.

Varm og våt trend
Klimaforskeren forteller at det har vært et klart vær-mønster de siste 20 årene.

- Det ene året har overgått det andre, og det blir stadig varmere og mer nedbør, sier Hans Olav Hygen, som trekker fram Blindern i Oslo som et eksempel.

- Fram til slutten av 80-tallet hadde vi stabilt snøføre i hele januar - mens i år har det knapt nok vært snø her i det hele tatt.

Målestasjon

Normaltemperatur i januar (ifølge målinger 1961-1990)

Gjennomsnittstemperatur hittil i januar

Blindern/Oslo

-4,3

+0,6 (diff. +3,7)

Bergen

+1,3

+3,4 (diff. +2,1)

Værnes/Trondheim

-3,4

+0,7 (diff. +2,7)

Sola/Stavanger

+0,8

+4,0 (diff. +3,2)

Kjevik/Kristiansand

-1,7

+2,2 (diff. +3,9)

Bodø

-2,2

+0,1 (diff. +2,3)

Tromsø

-4,4

-2,0 (diff. +2,4)

Karasjok

-17,1

-7,5 (diff. +9,6)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag