Gå til sidens hovedinnhold

Tidligere realitydeltaker pågrepet for grov vold mot politibetjent

- Beskrivelsen av volden og siktedes historikk fra forsvarstjeneste viser videre at siktede er spesielt farlig, og det legges til grunn at han har hatt nærkamptrening som danner grunnlaget for nettopp dette, mener retten.

På kvelden lørdag 9. desember ble den tidligere realitydeltakeren pågrepet av politiet etter flere voldshendelser i Oslo sentrum.

Mannen er siktet for en rekke forhold, deriblant vold mot en politibetjent, vold mot en mann og en kvinne som er eks-kjæresten hans.

Mannen i 20-årene forklarte i Oslo tingrett tirsdag at han hadde hatt et turbulent forhold til eksen, at han var presset og oppsøkte henne fysisk lørdag kveld. Ifølge han egen forklaring skal det ha oppstått en diskusjon, før han ifølge politiet skal ha dyttet kvinnen og presset henne opp etter en vegg.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

Julen i fengsel

5-6 andre menn skal ha kommet til og bedt realitydeltakeren om å gi seg, før han følte seg så truet av dem at han ifølge politiet skal ha slått til én av mennene i gjengen.

Etter hvert tilkalte de også politiet.

Realitydeltakeren er i tillegg siktet for narkotikabesittelse, drapstrusler og for å ha forulempet offentlig tjenestemann, da han motsatte seg pågripelsen.

Ifølge siktelsen skal den tidligere realitydeltakeren i 20-årene ha kvalt en politibetjent da han hadde hodet mellom beina til den siktede mannen. Den pågrepne mannen skal også, ifølge siktelsen, ha slått politibetjenten gjentatte ganger i ansiktet, før en politikollega kom til.

Tirsdag ble han varetektsfengslet i fire uker i Oslo tingrett.

«Det fremstår for retten som svært heldig at episoden ikke førte til mer alvorlige skader. Det er også svært skjerpende at volden ble begått mot en offentlig tjenestemann», heter det i kjennelsen.

«Beskrivelsen av volden og siktedes historikk fra forsvarstjeneste viser videre at siktede er spesielt farlig, og det legges til grunn at han har hatt nærkamptrening som danner grunnlaget for nettopp dette», mener retten.

- Siktede tar beslutningen om varetektsfengsling tungt. Det er foreløpig ikke tatt stilling til om kjennelsen ankes, sier advokatfullmektig Anne Elisabeth Sloot Bjøru ved Advokatfirmaet Elden til Nettavisen.

Hun sier også at de ikke er enig i beskrivelsen av voldsepisoden mot politimannen som kom frem i retten.

- Dette er et tilfelle hvor siktedes beskrivelse av de faktiske forhold og fornærmedes forklaring ikke samsvarer.

- Bærer preg av overfall og mishandling

I retten prosederte aktor på at politivolden var grov og alvorlig.

- Volden bærer preg av at den skal ha skjedd uten foranledning, den har karakter av overfall og mishandling, leste dommeren opp fra siktelsen i retten.

I fengslingsmøter er det normalt referatforbud, men Nettavisen fikk delvis opphevet dette, og fikk rettens tillatelse til blant annet å gjengi partenes fremstillinger.

Til Nettavisen ønsket hun ikke å si så mye mer enn det som kom frem i retten:

- Helt generelt kan jeg si at siktelsen gjelder voldsutøvelse, blant annet mot en politibetjent. Vi anser vold mot politiet for å være alvorlig. Det er fortsatt tidlig i etterforskningen, men det er en konkret og helhetlig vurdering ut ifra omstendighetene som gjør at vi begjærte varetektsfengsling, sier politiadvokat og møtende aktor ved Oslo politidistrikt avdeling sentrum Katja Sand Dørstad.

I kjennelsen kommer det frem at retten mener den siktede mannen ikke viste noen anger da han forklarte seg under fengslingsmøtet.

- Saken er tatt ut av alle proporsjoner. Det var heller aldri meningen at det skulle bli slik som det ble. Det eskalerte voldsomt. Jeg vil også understreke at jeg aldri har sagt at jeg skal drepe noen, sa siktede i retten, og refererte blant annet til siktelsen for drapstrusler.

- Viser ikke reell anger

Det er spesielt den første setningen om overdimensjoneringen av saken retten har notert seg.

«Retten legger til grunn at siktede ikke viser noen reell anger for sine handlinger. Han uttalte blant annet til retten at saken er blåst ut av alle proporsjoner», skriver tingrettsdommer Einar Salvesen Lieungh i kjennelsen.

Etter å ha blitt påsatt håndjern skal den siktede mannen har smilt og blunket til politibetjentene på stedet, før han ble fraktet vekk.

I arresten ble det også funnet en pose med 1,5 gram av det politiet mistenker skal være kokain.

Under tirsdagens fengsling forklarte mannen at innholdet i den lille klipsposen skal ha vært sukker. Innholdet er nå sendt til analyse, ifølge politiet.

Han nektet også straffskyld for fem av de seks postene i siktelsen, men erkjente straffskyld for å ha forulempet offentlig tjenestemann da han motsatte seg pågripelsen.

Tidligere domfelt for vold

Mannen i 20-årene møtte i retten med en hatt, svart skinnjakke, hvit T-skjorte og lyse jeans. Han hadde også fullt skjegg.

- Det er ikke fengsel jeg trenger. Det er bedre for meg å ha noen å snakke med i stedet for bare å sitte å se i en vegg i en celle, sa mannen i retten.

Aktor opprettholdt likevel begjæringen om varetektsfengsling i fire uker, og viste blant annet til gjentakelsesfare og at mannen tidligere er dømt og bøtelagt for flere voldsepisoder.

Ettersom han ikke betalte bøtene måtte han likevel sone fengselsstraff.

I 2016 ble den tidligere realitydeltakeren blant annet dømt for:

  • «Under skjerpende omstendigheter» å ha slått en mann i hodet med et glass, slik at han fikk et kutt i øret slik at offeret måtte sys med fem sting, samt påført ham kutt på halsen og haken. Episoden skal ifølge dommen ha skjedd i midten av desember 2013.
  • Å ha drapstruet en annen mann via applikasjonen Messenger i begynnelsen av desember 2013. Her skal han ha skrevet «jeg skal drepe deg! jeg sverger på moren min!». Drapstruslene skal ha kommet etter at den fornærmede mannen hadde slettet realitydeltakeren som venn på Facebook.
  • Å ha spyttet en arrestforvarer i ansiktet da han skulle løslates. Episoden skjedde i begynnelsen av januar 2014.
  • Å ha forulempet en politibetjent ved å ha vist ham fingeren og spyttet mot henne da hun holdt kontroll som følge av røykutvikling i fengselet. Dette skjedde i mars 2016.

For de nevnte forholdene ble han dømt til 120 timers samfunnstjeneste.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året