*Nettavisen* Nyheter.

Tier om synskrav

Godt syn er et krav i mange jobber, men skolene informerer ikke om dette. Det gjør at mange utdanner seg til jobber de ikke kan ha.

23.05.05 09:08

Studenter ved optikkstudiet på Høgskolen i Buskerud har kartlagt alle yrker der det stilles spesielle krav til syn.

- Vår undersøkelse viser at videregående skoler har lite informasjon om dette, og de informerer heller ikke elevene om eventuelle synskrav, sier optiker Randi Fjermestad til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Politi- og brannfolk må tilfredsstille strenge krav til godt syn. Det samme gjelder yrker der man må ha sertifikat til kjøretøy og skip.

- Vi har sett tilfeller der elektrikere med redusert syn har fått arbeidsoppgavene spesielt tilrettelagt, men i mange yrker går ikke det, advarer Fjermestad.

Landmåler og kartograf er slike yrker. Grafiske trykkere bør ha godt fargesyn, noe som også gjelder en rekke fagarbeidere i industrien.

Leger tester seg selv
Ved medisinstudiet er det ingen spesielle synskrav, men dersom studentene ikke har godt nok syn kan det føre til at de ikke får gjennomføre turnustjenesten. Leger plikter selv å si fra om eventuelle forandringer.

Retningslinjene for hvilke krav som stilles til synet i ulike yrker varierer svært mye, og skjønn er heller ikke uvanlig.

- Sjekk synet
De strengeste synskravene stilles til flygere og flygeledere, som må gjennomgå egne syns- og fargesanstester.

– Det er viktig å få sjekket synet hos optiker før man begynner på en utdannelse som kan ha synskrav. Optikere kan også gi informasjon om dette, sier generalsekretær Tone Garaas i Norges Optikerforbund.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag