RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
PÅ EGNE BEIN: Bakmenn eller ikke bakmenn? Forskerne bak Fafo-rapporten sier de ikke tror at det i stor grad står organiserte bakmenn bak tiggingen.
PÅ EGNE BEIN: Bakmenn eller ikke bakmenn? Forskerne bak Fafo-rapporten sier de ikke tror at det i stor grad står organiserte bakmenn bak tiggingen. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Tiggerrapport møter massiv slakt

Fafo-rapporten om fattige tilreisende og tiggere fra Romania får gjennomgå i kommentarfeltene. Forskerne sier de føler seg sikre på funnene.

OSLO (Nettavisen): «Hei, de tør da vel ikke å innrømme at de har bakmenn!» , «Klart det finns bakmenn», «Tror de virkelig helt seriøst at de vil innrømme at de har bakmenn?», «Enda et bevis på hvor naive normenn er».

Engasjerte lesere i Nettavisens kommentarfelt var raskt ute med kritiske ytringer og spørsmål rundt metoden da forskningsstiftelsen Fafo onsdag presenterte rapporten om fattige tilreisende og tiggere fra Romania.

Les også: Sju påstander om tiggerne og hva forskerne har funnet

Tror ikke på bakmenn

Et av stridsspørsmålene i tiggerdebatten her hjemme og spørsmålet om å forby tigging har vært om bakmenn organiserer og tar sin andel av tiggernes inntekter i Skandinavia. Her sier forskerne bak Fafo-rapporten at de ikke har noen indikasjoner på at bakmenn utenfor familien organiserer disse turene og tar en andel av inntektene.

Rapporten bygger blant annet på intervjuer med 1269 tilreisende i Oslo, Stockholm og København.

Vi er veldig sikre på funnet om bakmenn


- Vi er veldig sikre på funnet om at det er uvanlig at tiggere er organisert med bakmenn, sier Jon Horgen og Anne Britt Djuve, to av forskerne bak rapporten, til Nettavisen.

- Omfattende informasjon

- I tillegg til å ha intervjuet 1269 tilreisende fattige har vi snakket med en rekke personer som jobber tett på disse gruppene i alle tre byene, og vi har vært i Romania og intervjuet folk som bor i områder der mange migrerer til Skandinavia. De har gitt oss omfattende informasjon om hvordan denne migrasjonen faktisk er organisert – for den er jo organisert i sosiologisk forstand. For eksempel er den organisert i familienettverk og nabolag, uformelle minibusstjenester og så videre, ikke ved hjelp av eksterne bakmenn, forklarer de to.

De to sier at de finner mange tilfeller av utnytting, blant annet av dem som prøver seg i det svarte arbeidsmarkedet og til dels i prostitusjon.

- I det svarte arbeidsmarkedet og i prostitusjon har vi hørt om bakmenn – her er det jo mer penger å tjene. I tigging er overskuddet antakelig for lite til å være attraktivt for organiserte kriminelle.

Det hender for eksempel at erfarne migranter prøver å presse penger ut av nyankomne

Mye utpressing

Forskerne sier de finner mange tilfeller av utpressing og tyveri innad i gruppen av hjemløse migranter. Det hender for eksempel at erfarne migranter prøver å presse penger ut av nyankomne. Dette er ikke det samme som bakmenn, mener forskerne, men viser bare at det er farlig å leve på gata. Familienettverk er ifølge Horgen og Djuve ofte den viktigste beskyttelsen de har mot denne type risiko.

- At man ofte observerer folk som samler inn penger fra tiggerne skyldes nettopp at familiene ikke tar sjansen på å ha mye kontanter på seg eller liggende i tiggerkoppene.

Fafo har mye erfaring fra forskning på menneskehandelfeltet, og forskerne sier de vet at mennesker som står i et utnyttingsforhold ofte er redde for å fortelle om utnyttingsforholdet.

- Mange er villige til å fortelle

- Men folk som har vært i et utnyttingsforhold er ofte veldig villige til å fortelle. Hvis det hadde vært vanlig med bakmenn, ville noen av de 1269 som er intervjuet med et standardisert sprørreskjema eller de rundt 150 personene vi har intervjuet kvalitativt ha fortalt oss at de eller noen de kjente hadde blitt utnyttet av bakmenn.

Horgen og Djuve sier de har har intervjuet alle respondenter nøye om hva de tjener og hva de bruker penger på.

Vi tror ikke alle sammen ville ha klart å lure oss.

- Mange av dem har aldri gått på skole og er dårlige til å regne, og måtte ha mye hjelp til å legge sammen summene de hadde tjent på ulike inntektskilder. Intervjuerne hadde fått opplæring i å være særlig oppmerksomme på uregelmessigheter som kunne tyde på skjulte bakmenn. Men de fant ikke tegn på dette – hvis det hadde vært en bakmann som håvet inn profitt ville det ha kommet fram i hvert fall noen av intervjuene/regnestykkene. Vi tror ikke alle sammen ville ha klart å lure oss.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere