*Nettavisen* Nyheter.

Til kamp mot østers i Oslofjorden: - En økologisk ulykke

Advarer mot å tråkke på stillehavsøstersen:

Kampen mot stillehavsøstersen trappes opp i Oslofjorden i sommer. Se video av stillehavsøsters-invasjonen.

25.05.18 13:20

OSLO/FJÆRHOLMEN (Nettavisen): - Denne østersen kommer i store mengder og den sprer seg fort. Det er en økologisk ulykke, sier rådgiver Christian Børs Lind i Naturvernforbundet til Nettavisen.

Organisasjonen har i lengre tid holdt et vaktsomt øye med stillehavsøstersen. Den har gjort sitt inntog langs Norskekysten.

Ved innledningen til en ny sommersesong med økt folkeliv langs strender og i skjærgården, ber de publikum passe seg. I tillegg til å true artsmangfoldet, har stillehavsøstersen et sylskarpt skall som kan skade deg om du tråkker på den.

Klikk på bildet for å forstørre.

TRIVES PÅ GRUNNA: Den er mest tallrik på grunne områder der vanntemperaturen blir høy, ikke minst der det er mudderbunn. Den etablerer seg også på svaberg og stein. Foto: Nicolay Moe (Oslofjordens Friluftsråd)

- Kommet for å bli

- Det er et problem i seg selv, fordi det kan true friluftslivet og gleden ved å oppleve naturen, sier Lind.

- Er det mulig å stoppe eller bremse spredningen av stillehavsøsters i Norge?

- Nei, den er kommet for å bli. Det man kan prøve er å plukke ut nøkkelområder der man forsøker å holde bestanden nede, enten av hensyn til friluftslivet eller artsmangfoldet, sier Naturvernforbundets mann.

Søker etter østersjeger

Det er nettopp det Oslofjordens Friluftsråd går i gang med i sommer. De har lyst ut ledig prosjektstilling som østersjeger og vil koordinere en stor dugnadsinnsats for å rydde i friluft- og verneområder.

- Vi håper iallfall å kunne holde de mest populære badestrendene fri for stillehavsøsters, slik at folk kan bade uten å skjære seg, sier naturveileder Nicolay Moe til Nettavisen. Utvalgte verneområder i Oslofjorden, samt nasjonalparkene (Ytre Hvaler og Færder) er også blinket ut.

- Hvordan går dere til verks?

- Vi må plukke for hånd, enten vasse ut på grunt vann eller snorkle. Vi håper at prosjektstillingen skal kunne bidra til og koordinere frivillig innsats på dette området og at vi kan engasjere velforeninger og hyttelag der alle kan være med å bidra litt i sine områder, sier Moe.

- Hvor stort er omfanget av dette problemet, hvor finner du stillehavsøstersen i Oslofjorden?

- Du skal være heldig hvis du finner et sted der den ikke er. Den har etablert seg i hele Oslofjorden. Den er mest tallrik på grunne områder der vanntemperaturen blir høy, ikke minst der det er mudderbunn. Den etablerer seg også på svaberg og stein.

Klikk på bildet for å forstørre.

LETT Å FINNE: Torsdag var Nicolay Moe på Fjærholmen i Færder kommune i Vestfold for å se etter stillehavsøsters over og under vann. Den fremmede arten har nå inntatt hele Oslofjorden. Foto: Nicolay Moe (Oslofjordens Friluftsråd)

Torsdag var Moe på Fjærholmen i Færder kommune i Vestfold for å se etter stillehavsøsters over og under vann. Bildene og videoen hans fra turen viser hvordan denne nye arten har plassert seg i skjærgården.

Kobler inn næringslivet

- Kan stillehavsøstersen spises?

- Ja, og vi prøver også å koble på næringslivet. I Vestfold er det et par aktører som har etablert seg og selger til restauranter og fiskebutikker. Men ellers er vi avhengig av å finne løsninger for å bli kvitt skjellene, enten som avfall eller til gjødsling. Jarlsberg Hovedgård har sagt seg villig til å ta i mot skjell, som deretter knuses og brukes på jordene som jordforbedring.

Mange ubesvarte spørsmål

Nicolay Moe og Christian Børs Lind er begge enige om at stillehavsøstersen er en inntrenger som har kommet for å bli, men begge innrømmer at det fortsatt er mange ubesvarte spørsmål. Et av dem er hvor raskt og i hvilket omfang denne arten vil spre seg og hva det får å si for andre arter.

- Foreløpig ser vi få tilfeller der stillehavsøstersen har dannet store rev, slik at den helt tar over. Det har vi sett i andre land. Hos oss vokser den foreløpig litt her og der, sier Moe.

Men arten fortsetter å spre seg og tar nye områder hvert år.

- Om du går fem til ti år tilbake i tid og sammenligner, vil du se at det har skjedd store endringer, sier han.

Fakta

Stillehavsøsters

Klikk på bildet for å forstørre.

ROBUST: Stillehavsøstersen er robust og tilpasningsdyktig og inntar stadig nye områder. Bildet er tatt på Fjærholmen i Færder kommune torsdag. Foto: Nicolay Moe (Oslofjordens Friluftsråd)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag