RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Til kamp mot studentfylla

Sist oppdatert:
- Det er en usunn livsstil, som får konsekvenser for studentene når de skal ut i arbeidslivet, sier Ida Kahlbom. Hun leder et prosjekt som skal få ungdom på jobben mandag etter partyhelg.

(Biipmag.no): Arbeidslivet er bekymret for drikkekulturen som flere studenter tar med seg etter studiene. Nå setter Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk (AKAN) i gang et prosjekt for å gjøre studentenes drikkekultur sunnere.

Målet er å gjøre det mer positivt og innbydende for flere å delta på arrangementer hvor det blir drukket alkohol og også gjøre det lettere å si nei til alkohol på slike arrangementer.

Har studenter en farlig drikkekultur? Hva bør gjøres? Diskuter saken i bunn av artikkelen!

Ekskluderende drikkekultur
Ida Kahlbom er kriminolog og prosjektansvarlig for AKANs Studentprosjekt. Hun jobber nå med å få på plass en nett-tjeneste hvor studentene skal bevisstgjøres på hvilke konsekvenser deres alkoholforbruk har.

- Alkoholkulturen i studentmiljøet oppleves av en flere som ekskluderende. Om man viderefører alkoholkulturen til arbeidslivet, så virker den ekskluderende på mange. Det er mange som, av ulike grunner, ikke ønsker å delta på arrangementer hvor det er et drikkepress. Disse føler seg ekskludert. Det er uheldig når vi har et ønske og et mål om et inkluderende arbeidsliv, sier Kahlbom til BiipMag.

Er ditt alkoholbruk unormalt høyt? Ta testen her! (BiipMag er ikke ansvarlig for innhold på eksterne sider)

Hun viser til undersøkelser som har påvist at det er et problem at drikkekulturen fra studentlivet tas med inn i arbeidslivet.

- Bakgrunnen for prosjektet er delvis at det har kommet en del forskning, blant annet en rapport fra Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus, journ.anm.), som viser at studenter har et høyt alkoholforbruk. I tillegg har vi fått tilbakemeldinger fra arbeidslivet om at studenter tar med seg dette høye forbruket videre inn i arbeidslivet, forteller Kahlbom.

Bakfull blåmandag
Kahlbom forklarer at det også er et problem at unge arbeidstakere har et høyere endagsfravær i forbindelse med helger enn andre arbeidstakere.

- Vi har sett at det er et høyere endagsfravær her og at det er rapportert å ha en sammenheng med alkohol. Det koster arbeidsgiverne og samfunnet mye penger, forklarer hun.

Øl mot press
Kahlbom forteller at en viktig faktor for studentenes høye alkoholkonsum skyldes stress og press.

- Til tross for mye avslapning, så er det mye press og stress for studenter. Det er høye prestasjonskrav og en krevende hverdag. Det skal en del til for at det skal gå rundt for studentene. Mange jobber også ved siden av og slikt er med på å gjøre studenttilværelsen stressende. Slikt er med på å øke alkoholforbruket, sier Kahlbom.

- De fleste klarer seg
Selv om det høye alkoholkonsumet alkoholkonsumet skaper problemer for en del, mener Kahlbom det er viktig å påpeke at mange klarer seg helt fint.

- Når konsumet er høyt for en stor andel, så vet man at en større andel vil få problemer. Men de fleste klarer seg helt fint. Målet her er å få til en konstruktiv alkoholkultur blant studentene, sier Kahlbom.

Siste fra BiipMag: Gå til forsiden her!

Er drikkekulturen til studenter til skade for dem og andre? Diskuter her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere