*Nettavisen* Nyheter.

Til USA for 75 kroner

Foto: (Illustrasjonsfoto: Scanpix/AFP)

Ryanair-sjefen vil lansere et nytt flyselskap med flybilletter til USA for 75 kroner.

12.04.07 12:23

Det nye flyselskapet vil tilby flyreiser til seks eller sju amerikanske byer fra Ryanairs baser i 23 europeiske byer. Prisen på en billett vil koste så lite som 12 dollar, cirka 72 kroner, skriver flightglobal.com.

Samtidig er dollaren nå på rekordlavt nivå. Dermed er det billigere enn på mange år å være nordmann i USA.

Den billige flyturen vil bety at det koster deg mer å ta bussen fra Oslo til Torp enn selve flyreisen med Ryanair.

I dag koster det 140 kroner for en voksen person å ta bussen til torp fra Oslo, mens et barn betaler 80 kroner.

70 millioner passasjerer

- I midten av 2009 vil vi frakte 70 millioner passasjerer på 23 baser på tvers av Europa. Det vil være relativt enkelt for oss å gjøre en avtale på mellom 40 og 50 langdistansefly og binde disse basene sammen på tvers av Atlanteren, sier Ryanair-sjefen Michael O'Leary til nettstedet.

Flyselskapet vil trolig ikke være i drift før i 2010.

Inntjening på snop
O'Leary forventer at servicen, på annenrangsflyplasser som Baltiomore, Providence på Rhode Island og New York Island Islip Marcarthur, der han tenker seg å fly til, vil være fullgod.

Han opplyser også at han forventer at salget av mat, drikke, tax-free-varer og underholdning for flyturen til å bli en gedigen inntektskilde.

Det nye flyselskapet vil også ha en egen premie-klasse som er designet for å være rettet mot de som er best i klassen, slik som Virgin Atlantic.

Ryanair-sjefen sier han alllerede har fått god tilbakemelding fra amerikanske flyplasser, og han er overbevist om at prosjektet vil være vellykket, til tross for fiaskoen til en rekke billigselskaper de siste årene.

Nytt navn
- Det nye selskapet vil bli drevet helt separate fra Ryanair med sine egne ansatte og et nytt navn, sier O'Leary.

Det vil heller ikke være mulig å krysse billetter på tvers av selskapene eller følgende bagasje.

Å kjøre det nye selskapet som en del av Ryanair mener sjefen selv vil være en distraksjon for det eksisterende lavprisselskapet.

- I det man setter en langdistansebusiness opp på en kortdistansebusiness, vil en drepe det, sier han.

Det er nye regler innenfor den transantlantiske flytrafikken som fra 2008 åpner for Ryanairs muligheter for en flyrute mellom Europa og USA.

- Ny standard for transatlantiske reiser

- Dette er i høyeste grad interessant. Ryanair satte standard for europeisk luftfart for ti år siden med sine lavpriskonsepter. Det ville ikke forundre meg om dette vil sette en ny standard for transatlantiske reiser, sier Alf-Reidar Fjeld, administrerende direktør ved Sandefjord Lufthavn Tors til Nettavisen.

Han er derimot usikker på om folk kan forvente seg så mange billetter til 75-80 kroner.

- Når de går ut med 75-80 kroner, er det mer et eksempel på at de mener dette skal bli veldig billig – det blir nok ikke gjennomsnittsprisen på flyreisen. Men at det at dette vil kunne sette en ny prisstandard for trafikk over Atlanteren, er jeg overbevist om, sier Fjeld.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.