*Nettavisen* Nyheter.

Tilbyr hjelp til sinte naboer

Naboer som ikke klarer å bli enige om hvor gjerdet skal stå, bør få tilbud om offentlig hjelp i form av mekling før striden blir formell klagesak, mener kommunalminister Erna Solberg.

Kommunalminister Erna Solberg vil unngå at nabokrangler trekker ut i byråkratiets papirmøller.

Forslaget fra Solberg er med i bygningslovsutvalget kommunaldepartementet er i ferd med å sende ut på høring, melder NTB.

Effektivisering

Frivillig mekling i saker der private parter står mot hverandre er foreslått som et alternativ til tradisjonell klagesaksbehandling. Målet er raskere avgjørelser, mindre byråkrati og reduserte kostnader.

Utvalget vil også gjøre noe med dagens ulike praksis mellom forskjellige kommuner, og det utvalgets leder, sorenskriver Nils Terje Dalseide, kaller misbruk av makt.

Behov for redegjøring

-Vi ser at vekstkommuner kan kreve mer av utbygger enn fraflyttingskommuner. Jeg vil ikke si at dette er et lovløst område, men det er helt klart behov for klargjøringer, sa kommunal- og regionalminister Erna Solberg da hun fikk Bygningslovutvalgets første del-rapport tirsdag.

Nye utbyggingsavtaler skal derfor sikre at private utbyggere ikke blir pålagt å sørge for annen infrastruktur enn det som utløses av selve utbyggingen. Bygging av seniorboliger skal dermed ikke kunne utløse et krav fra kommunen om at det må bygges skole eller barnehage, for eksempel.

-Jeg er veldig spent på hvordan reaksjonene blir på dette i høringsrunden, sier Solberg.

Privat kontroll

Utvalget mener at dagens regelverk for tilsyn og kontroll ikke fungerer som det skal.

-Den siste bybrannen i Trondheim er et eksempel på at bygningstilsyn og kontroll ikke fungerer i dag. Dette må vi ta lærdom av, og derfor foreslår vi blant annet en privatisert og uavhengig kontroll, sier utvalgsleder Dalseide.

Utvalget har også funnet ut at det er så som så med håndhevingen av plan- og bygningslovens regler.

-Derfor foreslår vi å endre reglene slik at de som skaper ekstra kostnader ved å begå ulovligheter, selv må betale for det. Vi må rette opp dagens urimelige ordning med at de som er lovlydige i praksis, sponser kommunens oppfølging av ulovligheter, sier Nils Terje Dalseide.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.