RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix

Tilsynsordning for asylmottak fortsatt i det blå

- Hvorfor vil de ikke ha tilsyn? Har de noe å skjule, spør Mads Harlem i Røde Kors.

Stortinget har vedtatt å etablere en uavhengig tilsynsordning for asylmottak, men det er fortsatt helt i det blå om en slik ordning kommer. Uforståelig, mener Røde Kors.

Les også: 182 asylsøkere forsvant fra mottak for mindreårige

Etter den store flyktningstrømmen i 2015 ble det rapportert om flere feil og mangler ved norske asylmottak. Folkerettssjef Mads Harlem i Røde Kors sier til Dagsavisen at det ikke har blitt bedre. Han lurer på hva som skjer med tilsynsordningen Stortinget vedtok i fjor sommer.

– Jeg forstår ikke hvorfor de ikke gjør noe med det. Hvorfor vil de ikke ha tilsyn? Har de noe å skjule, spør han.

I dag er det Utlendingsdirektoratet (UDI) som utfører tilsyn, en ordning som har fått kritikk ettersom UDI også er direktoratet som setter ut asylmottaksdriften på anbud.

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justisdepartementet sier de avventer en evaluering av UDIs kontraktsforvaltning.

– Utredningen av ulike alternativer for å styrke tilsynet på området, vil blant annet gjøre bruk av evalueringens funn, sier han.

Harlem sier manglene ved norske asylmottak går på helt grunnleggende ting, som at asylsøkerne ikke får ordentlig helsehjelp og ernæring, og at boforholdene er dårlige.

– Vi har uavhengig tilsyn for alt mulig i dette landet, men ikke på mottak der det bor mennesker som er i en veldig sårbar og utsatt situasjon, sier han. (©NTB)

Les også: Her er Sylvi Listhaugs skryteliste

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere